Danas je 14 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

14 godina

Foto: AP

Politička pozadina ubistva Zorana Ðinđica još nije otkrivena

Članovi Vlade Srbije položiće danas venac na spomen-ploču u dvorištu Vlade povodom navršetka 14 godina od ubistva premijera Zorana Ðinđića.

Kako se u saopštenju navodi, na istom mestu, danas će poštu ubijenom premijeru Zoranu Ðinđiću odati i bivši članovi vlade, tadašnji potpredsednik Čedomir Jovanović, a zatim i članovi vlade Zorana Živkovića.

  [adsenseyu5]

LDP Jovanovića najavio je “Šetnju za Zorana”, od sedišta te stranke do Vlade Srbije i do Aleje velikana na Novom groblju.

Premijer Zoran Đindić ubijen je 12. marta 2003. godine.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a uvedeno je vanredno stanje, koje je trajalo do 22. aprila.

U policijskoj akciji “Sablja”, uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli određeno vreme u pritvoru.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana koji su ubijeni u policijskoj akciji, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

  [adsenseyu5]

U “Sablji” je uhapšen neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović.

Avgusta 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, suđenje je trajalo od decembra 2003. godina a maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Legija se skrivao 14 meseci, predao se maja 2004. godine i osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i Jovanović.

Politička pozadina ubistva Zorana Ðinđica još nije otkrivena.

Ðinđić je rođen 1. avgutsa 1952. u Bosanskom Šamcu. Bio je doktor filozofije i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke.

Funkciju gradonačelnika Beograda obavljao je 1997. godine, a predsednika Vlade Srbije od 2001. do ubistva 2003. godine.

Odigrao je važnu ulogu u predsedničkim izborima SRJ septembra 2000. godine, i u petooktobarskim demonstracijama koje su dovele do svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića.

Predvodio je DOS koji je činilo 18 stranaka. Ta koalicija pobedila je na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, i zatim januara 2001. postao premijer Srbije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Danas je 14 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.