Diplomatski protest zbog Šešelja: Hrvatska povukla ambasadora iz Srbije!

zastava

Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, što je kako ističu u Hrvatskoj „uobičajena procedura u ovakvim situacijama“.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

„Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava da utiče na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije.

Više javno tužilaštvo, prema navodima srpskih medija, reagovalo je pokretanjem krivičnog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„U takvim okolnostima svi političari imaju zadatak da smire situaciju i deluju racionalno i odgovorno. Evropske vrednosti podrazumevaju dobrosusedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je i jedan od preuslova za uspeh Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji“, ističe se u saopštenju.

MVEP naglašava kako, u tom kontekstu, današnje izjave ministra Aleksandra Vulina „smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim“.

(Jutarnji.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Diplomatski protest zbog Šešelja: Hrvatska povukla ambasadora iz Srbije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.