Diplomatski skandal: Bedžet Pacoli otvoreno zapretio smrću Ivici Dačiću

Intervju

Ivica Dačić – foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nezapamćen diplomatski skandal desio se na sastanku ministara spoljnih poslova u Bukureštu, kada je kosovski ministar Bedžet Pacoli srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću otvoreno zapretio smrću!

Pacoli je, kako saznajemo, bez pardona, i to na srpskom, Dačiću rekao: “Ako bude neki atentat, da znaš da smo mi Albanci.

Prethodno je Dačić konstatovao da se za stolom nalaze dva kosovska ministra spoljnih poslova, aludirajući na to da je vršilac dužnosti šefa diplomatije Albanije Gent Cakaj poreklom s Kosova.

Bedžet Pacoli – foto: EPA

Teška provokacija

– Zašto Kosovo ima dva ministra spoljnih poslova za stolom? To je teška provokacija Edija Rame – kazao je Dačić. Inače, Rama je istovremeno i premijer i ministar spoljnih poslova Albanije, ali Cakaj je v. d. ministra spoljnih poslova, pošto mu je Rama preneo sva ovlašćenja. Tu je bio i kosovski ministar Pacoli.

Kadri Veselji predlaže: Postavljamo Srbiji 10 uslova za suspenziju taksi

Na Dačićevo pitanje je reagovao Cakaj s opaskom da bi i ranije trebalo da bude isprovociran budući da je Kosovo imalo dvojicu ministara spoljnih poslova, misleći i na samog Dačića.

– Vi ste iz Prizrena, zar ne? Ja sam Albanac s Kosova i ovde predstavljam Albaniju – rekao je Cakaj.

Na to mu, kako saznajemo od dobro upućenog izvora, srpski šef diplomatije nije ostao dužan, pa ih je obojicu postavio na svoje mesto.

Hitna reakcija

– Dačić ih je poklopio samo jednom rečenicom: “Pa jeste, mi smo svi iz Srbije, Kosovo je Srbija.” Iznerviran i nemoćan da bilo šta uradi, Pacoli je onda zapretio atentatom, a Dačić je i posle toga samo rekao: “Mnogo ste nešto nervozni.” Ovo nije obična pretnja, već nešto vrlo ozbiljno i krajnje nedopustivo, jer dolazi od zvaničnika i izrečena je javno – kaže naš sagovornik.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je ovakvo ponašanje nedopustivo.

– Jedno je jasno: sva trojica ministara su iz Srbije jer je Kosovo deo Srbije, a to se Albancima ne dopada. Čak i da neko ovakve stvari napiše na Tviteru, trebalo bi da odgovara, a kamoli kada ministar jednog entiteta, pa makar i samozvanog, upućuje pretnje! Ovo je dokaz da Kosovo nije odmaklo dalje od pobunjeničke i terorističko-kriminalne jazbine.

Podsetimo, već smo pisali o pretnjama koje Ivica Dačić svakodnevno dobija. One najčešće dolaze s Kosova, iz Albanije i Hrvatske.

Ivica Dačić

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da su albanski političari nervozni jer im se ruši tlo pod nogama.

– Već sam oguglao na pretnje, ali je ovo prvi put da mi neko od albanskih političara tako direktno kaže. To pokazuje koliko su nervozni, ruši im se tlo pod nogama, mislili su da je sve gotovo… Odgovorio sam im da sam ja njihov ministar, a da su oni samo moji pomoćnici, jer je Kosovo deo Srbije. Oni su navikli da dobiju sve na silu. Sada su udarili na tvrdo! Nema odustajanja bez obzira na pretnje.

Zoran Dragišić

Ove pretnje su krivično delo i diplomatski skandal neviđenih razmera, ocenjuje profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić:

– Pacoli je sebe diskvalifikovao kao diplomatu i kao šefa diplomatije. Kakva im je država, takva im je diplomatija. Posle ovoga mora da reaguje međunarodna zajednica, da postavi pitanje koliko je uopšte on pogodna ličnost za pregovore. To je skandal neviđenih razmera, nešto što nikada nije zabeleženo u diplomatskoj praksi.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/ Silvija Slamnig)

Budite prvi sa komentarom na članku "Diplomatski skandal: Bedžet Pacoli otvoreno zapretio smrću Ivici Dačiću"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.