ĐAČKE TORBE: Evo koliko tereta nose prvaci, petaci i osmaci na svojim leđima!

škola

Foto: pixabay

Ušli smo u Zavod za udžbenike da izmerimo težinu neophodnih knjiga.

Koliko je zapravo škola “teška”? Nećemo ulaziti u to kakav je plan i program, da li treba nešto da se menja ili ne, ne pričamo o reformi školstva, već govorimo o tome koliko su teške knjige koje deca svakodnevno nose u torbama, na leđima. Ušli smo zato u knjižaru Zavoda za udžbenike na Obilićevom vencu da izmerimo sve knjige koje trebaju prvačićima, petacima i osmacima.

[adsenseyu5]

Tanja Karadžin iz Zavoda za udžbenike izdvojila je knjige za prvi razred, Srpski jezik, Matematiku, Svet oko nas, Muzičko, Likovno, Engleski jezik, izborni predmet. Poneki od ovih predmeta imaju i više udžbenika, neki samo jedan. Izmerena težina celog kompleta knjiga je ukupno tri kilograma. Ali, to je težina bez pernice, sveski, oprem za fizičko i slično.

Ukoliko izdvojimo samo neke knjige, koje recimo dete nosi po rasporedu tog dana, težina iznosi kilogram i po.

Ako se na to dodaju tri sveske, puna pernica i sve to spakuje u đačku torbu, težina (sa torbom) iznosi 4 kilograma.

U petom razredu deca dobijaju i istoriju, geografiju, drugi strani jezik, informatiku i računarstvo, tehničko, biologiju… Komplet knjiga za peti razred je težak 8 kilograma.

“Šampion” u življenju na državnim jaslama: U životu je radio svega 200 dana, a već 40 godina prima naknadu za nezaposlene

Ako se iskombinuju knjige za samo jedan dan, i najveći broj od šest časova, težina knjiga za samo jedan dan je pet kilograma. Kada smo na knjige za jedan dan u školi dodali sveske, torbu i punu pernicu dobili smo 8,5 kilograma.

Poslednji razred osnovne škole, “težak” je šest kilograma. Kada se izmere knjige za samo jedan dan u školi, one su teške pet kilograma. Težina sa rancem (koji je isti kao onaj za pet razred), pernicom i sveskama iznosi 9 kilograma.

(Skandalozno.rs/izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

 

 

Budite prvi sa komentarom na članku "ĐAČKE TORBE: Evo koliko tereta nose prvaci, petaci i osmaci na svojim leđima!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.