Do 25. decembra morate otići u svoju banku, inače vam mogu blokirati račun

Ilustracija

foto: pixabay.com

Ukoliko do 25. decembra ne date pismenu izjavu u vašoj banci da li ste ministar, političar, ili da li obavljate neku drugu važnu funkciju, banka će vam možda blokirati račun i nećete moći da raspolažete svojim novcem.

U skladu sa novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je stupio na snagu 1. aprila, banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, član uže porodice ili bliski saradnik funkcionera. Krajnji datum da se izjasnite po ovom pitanju je 25. decembar ove godine, a posle toga jedan deo banaka će primeniti radikalne mere i blokirati račune svim građanima koji nisu obavili ovu obavezu, navodi Alo.

Ipak, neće sve banke primeniti ovu meru, već će neke i posle tog datuma pozivati klijente da dođu i daju izjavu o svom položaju.

Svi građani će ipak morati da ispune ovu obavezu, jer je ceo bankarski sektor dobio zadatak od centralne banke da se ovo završi.

Navedeni zakon je posledica potrebe da država ima uvid u tokove novca da ne bi dolazilo do zloupotreba.

Klijent banke će biti dužan da da izjavu, a iz NBS navode da će pažljivo pratiti primenu propisa iz oblasti sprečavanja pranja novca.

(Skandalozno.rs, Izvor: alo.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Do 25. decembra morate otići u svoju banku, inače vam mogu blokirati račun"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.