Dobio “packe” od Merkelove: Haradinaj se predomislio, do 1. jula odluka o suspendovanju taksi?

Intervju

Ramuš Haradinaj – foto: Tanjug/AP/ Visar Kryeziu

Premijer tzv. Kosova, Ramuš Haradinaj, posle povratka iz Berlina i sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izgleda da se predomislio o porezu na srpsku robu, jer je na konferenciji za medije rekao da nije isključena mogućnost da bude suspendovan na nekoliko dana do postizanja konačnog dogovora.

Iako je u prvim izjavama govorio o velikom uspehu svoje posete Berlinu, tokom koje se sastao sa nemačkom kancelarkom i parlamentarcima, očito da je zapravo dobio “packe” od Merkelove.

Haradinaj je rekao da nemačka kancelarka nije tražila da Priština ukine nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i da je dobio podršku za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Međutim, u zvaničnom saopštenju iz Kancelarmata, nijednom rečju nije pomenuta tema taksi i vizne liberalizacije, već samo da su Haradinaj i Merkel razgovarali o konačnom sporazumu između Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa dve strane.

Takođe, indikativno je da Merkelova posle razgovora sa Haradinajem nije održala konferenciju za novinare, kao što je to bio slučaj sa Isom Mustafom, prethodnim premijerom privremenih prištinskih institucija, već se sada sve završilo sa pomenutim saopštenjem.

U prilog tome, da je Merkelova od Haradinaja tražila ukidanje taksi, govori i njegova izjava po sletanju u Prištinu da nije isključio mogućnost suspendovanja taksi na srpsku robu “dok se ne pojavi beli dim”.

Kako Telegraf.rs saznaje u Prištini, izvesno je da će vlada u Prištini suspendovati takse do 1. jula, za kada je zakazan samit u Parizu.

Naime Haradinaj sada traži način da ovu odluku sprovede u delo, pošto je u svojim prethodnim izjavama istakao tvrd stav po ovom pitanju, čime je značajno podigao svoju popularnost na Kosovu i u biračkom telu.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Dobio “packe” od Merkelove: Haradinaj se predomislio, do 1. jula odluka o suspendovanju taksi?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.