DOBRE VESTI: Jenjava epidemija malih boginja na Kosovu!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji jenjava pa na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj MItrovici sada nema nijednog pacijenta sa kliničkom slikom morbila, rečeno je danas u tom kliničkom centru.

Broj obolelih od oktobra do danas bio je 220 od toga je 53 zadržano na bolničkom lečenju zbog komplikacija.

Načelnica infektivnog odeljenja Danica Radomirović rekla je da je većina pacijenata u bolnici zadržana uglavnom zbog komplikacija sa plućima.

Nismo imali zapaljenja nervnog sistema kao jedno od najtežih komplikacija, rekla je ona i dodala da je poslednje dve nedelje broj pacijenata koji se javlja zbog oboljenja morbila znatno smanjen.

Prema njenim rečima, na svim punktovima za vakcinaciju kako na severu tako i na jugu Kosova izvodi se imunizacija MMR vakcinom za uzrast od 12 do 14 godina.

Ona je rekla da je traženo 690 novih doza vakcina kojih sada ima dovoljno.

Povodom prelaska Jovane Joksimović i Srđana Predojevića sa „Pinka“ na „Prvu“, oglasio se i Željko Mitrović

Pema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas registrovano je 918 slučajeva malih boginja. Najviše obolelih je mlađe od pet ili starije od 30 godina, a 93 odsto ili nije vakcinisano, ili je nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle su dve osobe koje nisu bile vakcinisane.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "DOBRE VESTI: Jenjava epidemija malih boginja na Kosovu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.