DOBRE VESTI: Vlasnici automobila POREZ na svoje četvorotočkaše plaćaće na osnovu njihove VREDNOSTI, a ne KUBIKAŽE!

Kazna

foto: pixabay

Vlasnici automobila porez na svoje četvorotočkaše plaćaće na osnovu njihove vrednosti, a ne kubikaže, kao do sada, saznaje Kurir.

Ministarstvo finansija više od pola godine priprema nacrt novog zakona o oporezivanju vozila, a koji se sada zasniva isključivo na kubikaži.

Vozači godinama negoduju zbog visokog poreza za vozila s više od 2.000 kubika jer je razlika u odnosu na one s manje od 2.000 ogromna i iznosi i više od 42.000 dinara. Zbog ovakvog propisa uvedenog 2009. registracija automobila zna da košta isto koliko i sam auto.

[adsenseyu5]

Kategorizacija

– Ministarstvo pokušava da unapredi način oporezivanja automobila više od pola godine. Ideja je bila da se vozila oporezuju na osnovu tržišne vrednosti, najverovatnije na osnovu kataloga Auto-moto saveza Srbije, jer je jedini u Srbiji. Ministarstvo bi odredilo više kategorija, na primer auto vrednosti hiljadu evra plaća porez od na primer hiljadu dinara. I na kraju, kad dođete da registrujete auto, onda neko mora da uzme katalog i vaš auto svrsta u neku kategoriju – objašnjava izvor Kurira iz Ministarstva finansija.

Ali baš kod ovog poslednjeg koraka nastao je problem. Ministarstvo finansija je pitalo Ministarstvo unutrašnjih poslova da li bi to oni radili, ali to ipak nije delokrug rada policije.

Tehnički problem

Sada sve stoji jer nema rešenja za ovaj tehnički problem.

– Realno, to nije posao policije, ali je ona deo državnog sistema, pa bi država trebalo sama sebi da naredi da se nešto uradi. Dva nadležna ministra bi trebalo da se dogovore. Rešenje bi moglo da bude da neko treći uradi ovaj posao, ali to bi onda moralo da se plati, ne puno, možda nekoliko desetina dinara, ali izgleda da niko ne želi da pravi novi trošak građanima – kaže naš sagovornik.

[adsenseyu1]

Ministarstvo finansija
OBRAČUN PO VREDNOSTI VOZILA

U Ministarstvu finansija kažu za Kurir da Radna grupa razmatra promenu kriterijuma za utvrđivanje poreza. „Analiziramo uslove za adekvatnu primenu rešenja koje bi trebalo da obezbedi blagovremeno utvrđivanje tržišnih vrednosti vozila, kako ne bi bila narušena efikasnost postupka registracije. Nacrt zakona bi trebalo da bude gotov u toku 2017. dodaju u Ministarstvu.

U Poreskoj upravi kažu da je nacrt zakona u pripremi.

– Više detalja o pomenutim izmenama imaćemo tek kad se okonča rad na nacrtu i kad uđe u proceduru – dodali su u Poreskoj upravi.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Vladimir Spasić)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "DOBRE VESTI: Vlasnici automobila POREZ na svoje četvorotočkaše plaćaće na osnovu njihove VREDNOSTI, a ne KUBIKAŽE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.