DODIK: NATO granica nikada neće biti na DRINI!

Intervju

    Milorad Dodik – foto: Tanjug

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za rusku Gazetu da određene političke struje žele članstvo BiH u NATO, ali da je za srpski narod to ponižavajuće i neprihvatljivo.

– Nismo zaboravili da je NATO bombardovao Republiku Srpsku, a kasnije i Srbiju. Istorijska je činjenica da su za vreme jugoslovenskog sukoba Hrvati i Bošnjaci uživali podršku članica NATO. S toga, naravno, nastoje ubrzati proces evroatlantskih integracija BiH. Oni veruju da će nakon toga dobiti još veću političku podršku Zapada, jer NATO nije samo vojna, već i politička organizacija – rekao je Dodik.

On kaže da pitanje članstva u NATO za srpski narod predstavlja ne samo poniženje, već i gubitak samostalnosti i ugrožavanje dobrih srpsko-ruskih odnosa.

– Ne želimo da granica NATO sa Srbijom ide rekom Drinom. Ne želimo da izgubimo političku autonomiju i prijateljstvo sa Rusijom – istakao je Dodik.

Kada je reč o situaciji u regionu, Dodik je rekao da se zapadni eksperimenti na Balkanu nastavljaju, te da nerešeni sukobi omogućavaju Zapadu da potencijalno ponovo interveniše.

On kaže da u regionu prevladavaju dvostruki standardi – ono što je dozvoljeno jednom narodu, drugom nije.

– S jedne strane, dozvoljeno je stvaranje etnički čiste Hrvatske i odvajanje Kosova od Srbije, a sa druge strane, Republika Srpska se zadržava u Bosni i Hercegovini, koja zapravo ne funkcioniše – ističe Dodik i dodaje da to jasno ukazuje na negativne namere prema jednom narodu – srpskom.

On naglašava da je rukovodstvo Srpske i Srbije svesno šta treba da se uradi da se spreče nasilje i pokušaji nelegitimnog zauzimanja vlasti od strane onih koji deluju u interesu Zapada.

Aleksandar Vučić: Tražiće da priznamo Kosovo i ne dobijemo ništa

– Dobili smo nedvosmislenu podršku ljudi na izborima i moramo opravdati njihovo poverenje – poručuje Dodik.

Dodik je izrazio uverenje da će jednog dana svi Srbi živeti u jednoj državi.

– Ako je to dozvoljeno drugima, zašto Srbima ne bi bilo? – pita on.

Dodik je najavio da će u junu prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena na ovom važnom svetskom događaju.

– Redovno posećujem ovaj forum i smatram ga jednim od ključnih svetskih foruma, posebno zato što se održava pod pokroviteljstvom predsednika Vladimira Putina. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu je prilika da se upoznate sa dostignućima ruske ekonomije – rekao je Dodik.

Iran usvojio zakon: Američke trupe na Bliskom istoku su teroristi

On je podsetio da su ključni sporazumi o učešću ruskih kompanija u projektima u Republici Srpskoj potpisani upravo u Sankt Peterburgu, te da je izuzetno važno da se nastave pregovore o učešću Srpske u projektu „Turski tok“.

Dodik je rekao da će učestvovati na manifestaciji „Besmrtni puk“ 9. maja u Banjaluci, te da Republika Srpska i srpski narod podržavaju ovakve i slične događaje kojima čuvaju sjećanje na svoje pretke, njihove podvige i patnje.

Dodik je naglasio da su mu podrška i saveti slavnog srpskog režisera Emira Kusturice jako važni.

Rumunski ekspert otkrio: Putin je jednim potezom blokirao AMERIČKE NOSAČE aviona poslate da brane Krim od Rusije – VIDEO

– On je moj prijatelj, veliki intelektualac, sposoban da razjasni suštinu problema, izbegavajući birokratske izraze. Emir mi pomaže da razumem zamršenosti globalnih procesa – rekao je on.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin)

Budite prvi sa komentarom na članku "DODIK: NATO granica nikada neće biti na DRINI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.