DOGORELO: Oko 50 radnika Saobraćajnog preduzeća “Lasta” započeli ŠTRAJK GLAĐU

Posao

foto-ilustracija: pixabay.com

Zbog malih zarada i neizvesnosti oko dalje budućnosti firme i radnih mesta, oko 50 radnika Saobraćajnog preduzeća “Lasta” u Mladenovcu drugi dan štrajkuje glađu.

Jutros su im se priključili i radnici Laste iz Smederevska Palanke, Barajeva i drugih pogona u Beogradu, kaže se u saopštenju Informativne službe Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Štrajk su juče započeli vozači i mehaničari koji imaju veoma niske zarade za svoj rad, koji je često veći od 200 sati mesečno, jer voze autobuse koji su neispravni i ispadaju iz saobraćaja. Oni traže bolje uslove rada, a pre svega da im se plata poveća kao i kolegama u GSP Beograd gde je zarada gotovo duplo veća u odnosu na njihovu.

Danas je štrajkače u mladenovačkom pogonu, na poziv Miladina Lazića, predsednika sindikata Sloga u Lasti posetio i predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović, zajedno sa predstavnicima Svetske federacije sindikata (WFTU) i P.A.M.E, koji su u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Beogradu.

Visoki predstavnici Svetske federacije sindikata, Petros Petrou i predsednik sindikata turističkih radnika Grčke Nikolas Papageorgiou obratili su se štrajkačima i obećali im podršku i internacionalizaciju njihovog problema ukoliko se on u narednim danima ne bude rešio, što je od strane okupljenih gromoglasno pozdravljeno.

Udruženi sindikati Srbije Sloga ovim putem apeluju na nadležne i aktuelnu vlast da ozbiljno shvate zahteve radnika u štrajku i krenu sa rešavanjem njihovih problema uz dijalog i konkretne rezultate, umesto da vode politiku izgovaranja mantri poput “Nije tačno, svega ima i biće u narednom periodu“, tvrdeći da su vozačima u februaru povećane plate za 15 posto, da je obnovljen vozni park i povećan obim saobraćaja, što nije tačno.

Koliko je saobraćaj dobar, koliko su autobusi redovni i ispravni, i koliko su zadovoljni zaposleni svojim platama najbolje mogu da kažu putnici koji se svadnevno prevoze ovim prevoznikom i vozači koji ih prevoze, kaže se u saopštenju.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "DOGORELO: Oko 50 radnika Saobraćajnog preduzeća “Lasta” započeli ŠTRAJK GLAĐU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.