Dogovoreno: Kupujemo od Rusa borbene helikoptere Mi-35 – VIDEO

Stižu u Srbiju?

Mi-35, foto-ilustracija: Public/Wikimedia

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin najavio je posle susreta s ruskim kolegom Sergejem Šojguom kupovinu novih helikoptera.

Vulin je izjavio je da je danas sa ruskim kolegoom Sergejom Šojguom započeo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije – četiri “MI-17” transportna helikoptera i četiri “MI-35” borbena helikoptera.

Vulin boravi u zvaničnoj poseti RFi tokom koje će učestvovati na sedmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

„Takođe, nastavljamo vojno-tehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom MIG-ova 29, zatim tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije kao i određenih tipova protivvazdušnog naoužanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu“, istakao je ministar Vulin.

Vulin je domaćinima preneo poruku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji.

„Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa“, rekao je Vulin.

Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema KiM i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljno-političkim pitanjima, navodi se u saopšetnju Ministarstva odbrane.

„Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je u nedavnom razgovoru, predsednik Putin uputio predsedniku Vučiću – Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo”, ističe Vulin.

Ruski ministar odbrane je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji.

Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine.

„Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjica oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja“, rekao jer Šojgu.

Šojguu je u ime Vučića uručen poklon – ikona iz 18. veka iz manastira Solovjecki, kao i repliku Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka „Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba“.

Ministar Vulin se danas sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Jurijom Hačaturovom.

Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje.

Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće sutra izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Dogovoreno: Kupujemo od Rusa borbene helikoptere Mi-35 – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.