Dogovoreno primirje u Ukrajini – VIDEO

Dogovor

U Minsku su završeni razgovari o razrešenju krize i postignut je dogovor da primirje na istoku Ukrajinie započne 15. februara, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle maratonskog 16-časovnog sastanka s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, Francuske Fransoom Olandom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicom OEBS Hajdi Tavaljan, javlja Raša tudej.

Osim uspostavljanja primirja od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

“Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima”, rekao je novinarima Putin i dodao da ukrajinski vojnici, koji su uhvaćeni u debaljcevskom kotlu, moraju da polože oružje.

“Ovo nije bila najbolja noć mog života, ali dogovorili smo se o najvažnijim pitanjima”, izjavio je predsednik Rusije.

Petar Porošenko je kazao da sporazum omogućava Ukrajini da povrati kontrolu nad svojim granicama. Takođe je rekao da je važno što je dogovoreno formiranje tampon-zone.

[adsenseyu1]

“Postigli smo opšti sporazum o prekidu vatre i političkom rešenju ukrajinske krize”, izjavio je Fransoa Oland i dodao da brojna važna pitanja još treba da se reše.

Zajedničkog obraćanja novinarima ipak neće biti. Lideri učesnici pregovora davali su zasebne izjave. Šef diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ne skida ogroman osmeh s lica.

Neki izvori javljaju da je u okviru sporazuma dogovoreno da ukrajinski pilot Nadežda Savčenko, koja u Rusiji čeka suđenje zbog optužbe za ubistvo, bude vraćena Ukrajini.

Inače, sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, počeo je u sredu posle 18 sati po lokalnom vremenu, prenosi Itar-Tass.

Sastanak se održavao u Palati nezavisnosti, u takozvanom “normandijskom formatu” koji čine predstavnici četiri države.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Dogovoreno primirje u Ukrajini – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.