Donald TRAMP doneo odluku o zapadnom BALKANU

Intervju

foto: Reuters

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mere koje je pre 16 godina uveo Džordž Buš.

Kako je objavila Bela kuća reč je o uredbi koju je 2001. godine doneo tadašnji predsednik Buš.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD. Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD-a i RS Milorad Dodik, prenose sarajevski mediji.

Tramp je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na zapadni Balkan i produžio ju je za još jednu godinu.

[adsenseyu5]

Buš je 26. juna 2001. godine doneo izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu. Ona predviđa niz pravnih posledica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vašington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

Donald TRAMP podelio mnogima BROJ svog ličnog telefona, bezbednjaci poludeli!

“Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mestima na zapadnom Balkanu, ili u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN na Kosovu nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je, nakon Buša i Baraka Obame, potpisao i Tramp.

SKANDAL: Donald TRAMP otkrio Rusima zašto je otpustio šefa FBI?!

Na osnovu te Bušove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji deluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

[adsenseyu1]

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Tu su, takođe, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi…

(Skandalozno.rs, Izvor: avaz.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald TRAMP doneo odluku o zapadnom BALKANU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.