Donald Tramp zapretio Turskoj: Ako napadnete Kurde – UNIŠTIĆEMO VAS

Ilustracija

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da će ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije.

Američki predsednik to je napisao na svom Tviter nalogu.

“Počinje dugotrajno povlačenje iz Sirije dok napadamo mali preostali deo teritorijalnog kalifata Islamske države iz više pravaca. Ponovo ćemo ih napasti iz postojeće obližnje baze ako se ponovo formiraju. Ekonomski ćemo uništiti Tursku ako napadne Kurde. Napravite bezbednosnu bazu od 20 milja”, napisao je Tramp.

Predsednik SAD je poručio i treba da se zaustave beskrajni ratovi.

“Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja ID u Siriji, prirodnih neprijatelja. Takođe, i mi imamo koristi, ali sada je vreme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!”, rekao je Tramp.

Turska Trampu povodom Kurda: Teroristi ne mogu biti partneri

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije, na šta je zvanična Ankara uzvratila da “teroristi sirijskog ogranka PKK” ne mogu da budu partneri SAD.

“Fatalna je greška izjednačiti sirijske Kurde i PKK, koja je na američkoj listi terorista, i njen sirijski ogranak PYD/YPG”, napisao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru, prenosi Rojters.

“Teroristi ne mogu da budu vaši partneri i saveznici. Turska očekuje da SAD poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom”, naveo je Kalin.

Odnosi između Turske i SAD su zategnuti zbog toga što Vašington podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Ankara smatra produženim ogrankom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurdi su američki saveznik u borbi protiv Islamske države i kontrolišu severne delove Sirije. Erdogan je najavio da će se nakon povlačenja američkih snaga iz regiona obračunati sa kurdskom milicijom.

Koalicija protiv Islamske države, predvođena SAD, započela je proces povlačenja iz Sirije, saopštio je u petak portparol koalicije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, objavila je da je povlačenje počelo u četvrtak uveče.

U Siriji ima oko 2.000 američkih vojnika.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tramp zapretio Turskoj: Ako napadnete Kurde – UNIŠTIĆEMO VAS"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.