Donald Tusk: Desilo se najgore, Poljska okreće leđa EU i Zapadu

Intervju

Donald Tusk – foto: AP/Tanjug

“Najgore se već desilo jer Poljska okreće leđa EU i Zapadu”, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk povodom odluke Evropske komisije da protiv Poljske pokrene kaznenu proceduru po Članu 7. Evropskog ugovora i da joj zapreti oduzimanjem prava glasa u EU.

“Najgore se već desilo. Poljska se okreće od EU i šire od Zapada u političkom smislu. Neki misle da je to posledica nekompetentnosti, grešaka ili zanemarivanja. To još i ne bi bilo najgore. Nažalost, ja se plašim da je to svesno postavljanje Poljske protiv EU, a plašim se i potpuno van EU. Zato je ovo tužan dan”, kazao je Tusk.

[adsenseyu5]

Predsednik Evropskog saveta, dugogodišnji bivši poljski premijer, ocenio je da su poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog tim putem krenule svesno, u skladu sa svojom filozofijom dubokih promena da vlast bude iznad zakona, a ne da zakon bude iznad vlade.

“Na Poljsku se sada gleda kao na faktor dezintegracije u EU. Jako je važno da se sada završi to uništavanje, ruiniranje reputacije Poljske u Evropi”, kazao je Tusk.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo žaljenje što je Evropska komisija danas pokrenula kazneni postupak na osnovu Člana 7. Evropskog sporazuma, te sada traži od zemalja članica da proglase da u Poljskoj preti rizik po pravnu državu i osnovne evropske vrednosti.

[adsenseyu1]

U saopštenju na sajtu tog poljskog ministarstva piše da je to “politička, a ne pravna odluka. Procedura iz Člana 7. nepotrebno opterećuje naše uzajamne odnose što može da oteža izgradnju razumevanja i uzajamnog poverenja između Varšave i Brisela”.

Poljska je prema tom saopštenju i dalje spremna na dijalog sa Evropskom komisijom, kao i s članicama EU, spremna da predstavi sve aspekte reforme pravosudja zbog koje je, na osnovu procene da podriva nezavisnost pravosuđa, Evropska komisija odlučila da pokrene kaznenu proceduru koja može da se završi oduzimanjem prava glasa Poljskoj u EU i gubitkom milijardi evra iz evropskih fondova.

“Uvereni smo da će sve zemlje članice bez nepotrebnog žigosanja jedne od njih, pažljivo saslušati poljske argumente, bez obzira na nepotrebni politički pritisak koji vrše evropske instuticije”, piše u saopštenju Varšave.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je danas saopštio da Evropska komisija jeste pokrenula prvi put u istoriji mehanizam iz Člana 7. koji se kao pretnja najtežeg kalibra naziva “nuklearnom opcijom”, ali da je u slučaju Poljske spremna da revidira tu odluku ukoliko Poljska u roku od tri meseca nastavi dijalog i ispuni neke od ukupno četiri preporuke koje joj je dala Evropska komisija povodom kontroverzne reforme.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tusk: Desilo se najgore, Poljska okreće leđa EU i Zapadu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.