Donald Tusk: Nema većeg Srbina od Aleksandra Vučića!

Susret

Donald Tusk i Aleksandar Vučić – foto: Dragan Kujundžić/ Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom. Nakon sastanka, zvaničnici su održali i konferenciju za štampu, na kojoj je Tusk govorio na srpskom jeziku.

“Kreativni kao Tesla, efikasni kao Đoković”

– Zadovoljstvo mi je da sam ponovo u Beogradu. I zahvalan sam predsedniku Vučiću na gostoprimstvu. I kao i uvek, morao sam posebno dobro da se pripremim za posetu Srbiji.

Zato što znam da ste u politici kreativni kao što je Nikola Tesla bio u nauci, efikasni kao što je Novak Đoković u tenisu i – kad god to želite – šarmantni kao kad se zaigra vaše kolo – rekao je u uvodu Tusk i nastavio:

Donald Tusk i Aleksandar Vučić – foto: Dragan Kujundžić/ Tanjug

– Glavni razlog moje posete je priprema za Samit EU-Zapadni Balkan koji će se u maju 2017. održati u Sofiji. Tako da sam došao s jasnom porukom: Evropska Unija jeste i hoće i da ostane najpouzdaniji partner Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana. Na našem samitu u Sofiji, potvrdićemo našu spremnost da nastavimo da radimo na evropskoj perspektivi regiona – naglasio je Tusk i dodao da neće ponavljati slogane o prednostima naše zajedničke saradnje.

“Kao Poljak odrastao u komunizmu, divim se vašoj hrabrosti”

– Baš kao i vi, ne volim propagandu. Znam i da mrzite kad vam neko kaže šta da radite. Mnogo puta ste u istoriji dokazali da ste čvrsti, tvrdoglavi i nezavisni. Vi i samo vi odlučijete o svojoj sudbini. I znam da nećete dopustiti da se to promeni. Kao Poljak rođen i odrastao u komunizmu, dobro se sećam kako smo se divili vašoj hrabrosti. Pripadali smo istom političkom bloku, ali vi ste uspeli da ostvarite daleko veću političku nezavisnost. U mojoj generaciji, još živi legenda o vašem herojskom i uspešnom otporu tokom Drugog svetskog rata. Kao Poljak, znam vrlo dobro o čemu govorim. Od tog doba, čak i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani nego ne. Danas je čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington. Kao ni Ankara, ni Brisel. Odlučivaće samo srpski narod. Kao Poljak i ubeđeni Evropljanin želim da vam kažem da je Evropska unija upravo mesto na kome niko nikome ništa ne nameće. Izgradili smo tu zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju – poručio je Tusk.

On je naveo da zato vredi posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom, gde, zajednički može gotovo sve da se postigne: prosperitet, najviše standarde javnog života, trajnu demokratiju sa vladavinom zakona i slobodom govora, bezbednost i, iznad svega, uzajamno poštovanje i očuvanje nacionalnog identiteta.

“Kao i Vučić, i ja sam navijač, i spreman uvek da tražim kavgu”

– Stojim ovde pored svog prijatelja i vašeg predsednika, Aleksandra Vučića. Srbina od krvi i mesa. Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. Moji razgovori sa njim o našoj saradnji i našem zajedničkom evropskom putu uvek su veliki izazov. U njemu prepoznajem srodnu dušu, i sâm sam nekada bio fudbalski navijač uvek spreman da se borim za čast svog kluba. Uvek spreman da tražim kavgu. Obojica znamo da u životu i politici ponekad se morate boriti bez oklevanja. Ali znamo i da su dijalog i napor za međusobnim razumevanjem bolji od sukoba. Aleksandar Vučić je živi dokaz da možete u isto vreme biti veliki patriota i racionalni pragmatičar – rekao je evropski zvaničnik i dodao da je Evropa je već sada najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner regiona.

Donald Tusk i Aleksandar Vučić – foto: Dragan Kujundžić/ Tanjug

– Više od 60 odsto srpske trgovine odvija se sa Evropskom unijom i više od 60 odsto direktnih stranih investicija u Srbiju dolaze iz Evropske unije. Ipak, hteli bismo da u budućnosti još produbimo naše ekonomske veze. Stoga će samit u Sofiji imati za cilj da znatno uveća konektivnost između Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana. Mi hoćemo da osnažimo saradnju tamo gde će ona biti od najveće dobrobiti za sve. To podrazumeva investiranje u puteve, železnice i olakšane prelaze na granicama, ili letove u nebu, kao što je to bio slučaj sa ugovorom koji je upravo potpisan sa EIB-om – pojasnio je Tusk i dodao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u Zapadnom Balkanu.

Citat Pekića za kraj

– Hteo bih da zahvalim Vučiću na njegovom ličnom zalaganju za dijalog sa Prištinom. Znam da je ovo teško pitanje s velikim emotivnim nabojem. Ali, to je ujedno i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti – naveo je Tusk i zaključio:

– Dozvolite mi da za kraj citiram jednog od vaših slavnih pisaca, Borislava Pekića, koji je svoj život posvetio evropskim vrednostima demokratije i slobode i koji je pre 30 godina napisao članak pod nazivom “Želja za Evropom“, u kome je rekao: “Želim da istorija Srbije bude i njena budućnost, a ne samo patriotsko sećanje.” Od tada su Srbija i region proši kroz teška vremena. Sada je vreme da zajedno radimo na budućnosti u kojoj će Srbija naći svoje prirodno mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope.

Predsednik Srbije zahvalio je Tusku na podršci koju pruža našoj zemlji na evropskom putu.

– Počastvovani smo posetom predsednika Evropskog saveta. Hvala Donaldu Tusku, imali smo dugačak razgovor. Pokazao je da je prijatelj Srbije. Mi smo danas razgovarali o brojnim konkretnim projektima i realizovan je važan ugovor koji se potpisuje sa Kontrolom leta. Eto, potrefilo se da Tusk baš danas dođe kada smo govorili o tome. Reč je o ukupnom iznosu od 126 miliona evra, a učešće EIB je 45 miliona evra. Za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu namenjeno je 5,4 miliona evra – rekao je Vučić tokom konferencije za medije, prenosi RTS.

Vučić: Nećemo prihvatiti ponižavanje Srbije

On je skrenuo pažnju da će se boriti za ostvarenje autoputa, iako je, kako kaže, naišao na brojne osude povodom toga.

– Želimo da do kraja godine krenemo sa izgradnjom deonice Niš-Pločnik. Ta deonica je procenjena na 349 miliona evra. Zamolio sam Tuska i Koena da EIB donese ranije odluku o finansiranju tog projekta. Razgovarali smo o autoputu Niš-Priština. Nisam odustao od te ideje bez obzira što su svi govorili da nam on nije potreban. Smatram da je važan za Srbiju i region i da ćemo njime da povezujemo Albance i Srbe. O ovome sam 2013. prvi put razgovarao sa Angelom Merkel – naglasio je Vučić.

Donald Tusk i Aleksandar Vučić – foto: Dragan Kujundžić/ Tanjug

Kako je rekao, “dogovoriće sa Tuskom večeras“, a ostalo je da razgovaraju i povodom kliničkih centara.

– Samo se vi smejte. Za Klinički centar mislim da je dogovoren posao za 68,8 miliona evra, to je ogromna ušteda – saopštio je predsednik Srbije novinarima, te dodao da su razgovarali i o projektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, vrednom 85 miliona evra, a i dobili garant od Evropske komisije od 49,5 miliona evra.

Vučić je pomenuo i da je sa Tuskom govorio o Kosovu i Metohiji, povodom čega je poručio da možemo da prihvatimo kompromisno rešenje, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije.

– Naravno, Tusk i ja smo, kada smo bili sami, razgovarali i o našem najvažnijem pitanju, najvažnijem pitanju za našu zemlju. To bi trebalo prvo mi da rešimo sami sa sobom, pa sa Albancima, pa sa Evropom i svetom. Nisam preveliki optimista, ali nemamo pravo da odustajemo. To naša zemlja nikada nikome nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti. Taj stav sam preneo taj stav preneo i Tusku, koji kao prijatelj Srbije, razume. Pokazao sam Tusku da je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma. Moramo da se borimo da naša deca nemaju isti problem kao mi danas. Rekao sam Tusku da možemo da prihvatamo kompromise i on kao prijatelj Srbije to razume. Možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne i ponižavanje Srbije – poručio je Vučić, a za kraj on se ponovo zahvalio Tusku na dolasku i svemu o čemu su stigli da razgovaraju.

Pre početka konferencije, direktor Kontrole letenja SCG (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Jadranski region Migel Morgada potpisali su finansijski ugovor između ove banke i Kontrole letenja.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tusk: Nema većeg Srbina od Aleksandra Vučića!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.