DONETA ODLUKA: Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore!

Intervju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas je njegova odluka da Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore, što je u sali Madlenijanuma, gde se održava sednica GO SNS, izazvalo višeminutni aplauz.

On je poručio da je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg “više neće biti povratka” na staro.

“Moja odluka je da idemo na izbore. Izbori su takmičenje ništa drugo. Srbija treba da kaže hoće li u EU. Nećemo da vodimo ovo društvo dalje u sukobe. Za ponovljene rezultate potreban je karakter”, rekao je Vučić.

Otvoreni deo sednice je završen, raspava članova GO se nastavlja iza zatvorenih vrata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani, jer je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg “više neće biti povratka” na staro.

U obraćanju članovima Glavnog odbora Srpske napredne stranke, Vučić je rekao da je potreban pun mandat da se donesu teške odluke i da se država, kroz temeljno sprovođenje reformi do 2020. godine nađe pred vratima Evropske unije.

“Zato je moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije”, rekao je Vučić.

[adsenseyu1]

“Neću da iza mene stoje oni koji govore što i ja, a rade što su radili moji prethodnici”

Vučić je za 21. maj predložio održavanje Skupštine stranke. On je nakon odluke da se ide na vanredne parlamentarne izbore zajedno s lokalnim i pokrajinskim, zamolio članove stranke da se izborna skupština odloži za 21. maj, umesto da bude održana 13. februara, kako je bilo planirano.

“Želim da se skupština stranke odloži kako, u slučaju loših rezultata na izborima, ne bih bio na teretu stranke u godinama koje predstoje i da članovi dobiju mogućnost da izaberu drugog predsednika i drugi tim”, objasnio je Vučić i dodao:

“Sagledajte ovaj predlog. Izbori će biti veoma teški. Svaka naša odluka mora da se vodi onim što je dobro za našu zemlju. Želim da vodite ozbiljnu kampanju. Hrabro u budućnost, hrabro u nove pobede”, poručio je Vučić.

On je dodao da su centri otpora Vladi Srbije, normalanoj Srbiji i politici reformi i napretka pripadnici bivše loše vladti i lažne elite, koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije.

Vučić je na sednici GO odbora SNS rekao: “Idemo na izbore”.

On je rekao da ne želi da iza njega stoje ljudi koji pričaju isto što i on, a rade ono što su radili prethodnici na vlasti.

“Zahvaljujem se mangupima u našim redovima, poslaću ih tamo gde pripadaju”

“Hoću da zahvalim mangupima u našim redovima, i pošaljem ih tamo gde pripadaju. ne želim da ugrozim stabilnost Srbije, ne želim da zaustavim ni jedna proces”, rekao je Vučić i naglasio:

“Doneo sam odluku zato što neću da čuvam vlast po sveku cenu. Mi se provere volje naroda nikada nismo plašili”.

Vučić je rekao da Srbija danas ima prave partnere i u politici i u svemu.

“Srbija se neće zaustaviti u reformama i na svom evropkom putu”, rekao je on i dodao da je dobro da budu kritikovani i napadani, ali i da istovremeno imaju svoj put poštenja.

[adsenseyu1]

“Izbori da bi se razrešio društveni sukob”

Vučić je objasinio i da je odluka da se ide vanredne parlamentarne izbore doneta kako bi se razrešio društveni sukob koji blokira reforme. Vučić je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog društvenog sukoba.

Stranka i vlada koju je ona formirala nailaze na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja.

“Otpočeli smo sukob i sa njima i sa onima medju nama kojima je vlast samo način za lično bogaćenje”, rekao je Vučić.

“Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivše loše vlasti i lažne elite, koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije”, rekao je Vučić i dodao da je taj “centar otpora” 10 godina blokirao bilo kakve promene i napredak zemlje.

“Srbija je u stanju latentnog društvenog sukoba od kada je SNS preuzeo vlast i formirao vladu, jer smo rešili da razbijemo spregu političara, tajkuna, kriminala i korupcije”, objasnio je Vučić.

Previše je u Srbiji, rekao je, onih koji su hteli da žive od svojih stavova a ne od svojih ruku, koji ničim osim političkim vezama nisu zaslužili ono što imaju, onih koji kradu”, rekao je, aludirajući na političke protivnike, ali i na ljude iz sopstvene stranke koji su u nju ušili, kako je rekao, da bi ostvarili sve moguće privilegije.

“Srbija 2020. godine mora biti uređena država”

“Namera da se preduzmu mere od koji su svi bežali, a pre svega one na ekonomskom planu, donela nam je u startu neprijatelje, ali sam ponosan što smo radili marljivo i vratili Srbiji ugled u svetu kakav nije imala u novijoj istoriji”, podsetio je Vučić.

Srbija je dans na dobrom i stabilnom putu, ekonomski i politički, a to nam priznaju sve relevantne isntitucije i organizacije u svetu, poručio je Vučić.

On je rekao da je za pobedu potreban karaktera, a kad ima srca i karaktera onda neuspeh ne postoji, naveo je Vučić i poručio da Srbija do 2020. mora da bude uredjena država na pragu Evrope, a bez društvenih sukoba koji su sada prisutni.

“Hoćemo društvo koje će da se odluči za težak rad, hoćemo da nam Srbija kaže da li hoće isto što i mi, i da pored mene ne stoje oni koji pričaju isto što i ja a rade ono što su radili oni pre mene”, poručio je lider SNS.

“Hocu tim koji neće da se reklamira, nego da radi”, poručio je partijskom članstvu i dodao:

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke počela je nešto posle 11 sati u Beogradu.

Na sednici učestrvuje 505 članova GO, među kojima su i visoki funkcioneri stranke i ministri u Vladi Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Igor Mirović, Bratislav Gašić.

Iz SNS je najavljeno da će predsednik stranke i premijer Aleksandar Vučić zatražiti od većine članova Glavnog odbora da u periodu i pre Skupštine SNS, zakazane za 13. februar, ima pravo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Vučić je 14. januara rekao da su vanredni parlamentarni izbori moguća opcija, da će odluku doneti uz konsultacije sa predsednikom države i članovima GO, ali da se neće rukovoditi stranačkim ineresima.

On je rekao i da su vanredni izbori bolja opcija od veće rekonstrukcije, koju bi želeo da sprovede, a kao jedini razlog protiv održavanja opštih izbora naveo je da bi možda na kratko prekinuli reforme.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović rekao je da je sednica Glavnog odbora stranke zakazana u cilju pripreme skupštine partije, ali nije isključio mogućnost da se razgovara i o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnim izborima.

Kako je saopšteno iz SNS, članovima će se na početku obratiti predsednik stranke i taj deo sednice će biti otvoren za javnost, a posle toga sednica će biti zatvorena.

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da je na lideru te stranke i premijeru Aleksandru Vučiću da odluči da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori, jer je on i sastavljao Vladu.

Predsednica Skupštine Srbije i članica Predsedništva SNS Maja Gojković očekuje da će premijer i lider te stranke Aleksandar Vučić danas dobiti poverenje na Glavnom odboru SNS za odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Po završetku sednice, predviđene su izjave za medije.

(Tanjug, Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "DONETA ODLUKA: Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.