Država kreće u veliku akciju: GAZDE će plaćati POREZ na PODSTANARE

Ilustracija

Država od jeseni kreće u veliku akciju kojom bi, kako se planira, trebalo naterati stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore, saznaje „Blic“.

Time bi, prema procenama Ministarstva finansija i Poreske uprave, ova oblast iz sive zone prešla u legalnu, a u državnu kasu bi se svake godine slivalo najmanje 50 miliona evra od poreza.

[adsenseyu6]

Kako saznaje naš list, u pravljenje strategije uključeno je nekoliko državnih službi i organa, a celom akcijom rukovodiće Poreska uprava.

Sve ovo delimično je uslovljeno i zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda, koji je prilikom poslednje sesije srpskim vlastima naložio da se u suzbijanju sive ekonomije i ovoj oblasti mora uspostaviti red.

Naime, procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji, samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti, čija je stopa 20 odsto.

Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 tvrdi da je MMF tražio pojačanu borbu protiv sive ekonomije.

– Posebno su apostrofirali nedovoljnu ažurnosti države u naplati poreza kod rentiranja stanova. Zato već narednog meseca treba da krene sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju svoje obaveze, a od jeseni akcija će se razmahati punom parom.

Poreska uprava je uradila i flajer, koji će distribuirati narednih dana po zgradama, sa upozorenjem da je neprijavljivanje prihoda po osnovu izdavanja stana poreski prekršaj koji će se kažnjavati – objašnjava naš sagovornik.

Podneto pet krivičnih prijava

Iz Poreske uprave napomenuli su nam da je nedavno sprovedena akcija provere plaćanja poreza prilikom izdavanja stanova.
– Podneto je pet krivičnih prijava protiv fizičkih lica, vlasnika nekretnina koji su ostvarivali prihode od naplaćenih zakupnina, a nisu ih prijavili nadležnom poreskom organu – kažu u Poreskoj upravi.

Milena Jovanović iz Beograda, podstanar već nekoliko godina, kaže da će se ova mera verovatno prevaliti preko leđa ljudi koji žive u iznajmljenim stanovima.

– Godinu dana sam podstanar bez ugovora jer mi je gazda rekao da bi sa ugovorm kirija bila 240, a ne 200 evra. Znači, ako ga država natera da ipak sve stavi na papir, to ću na kraju ja platiti – kaže ova Beograđanka.

[adsenseyu1]

S njom se, ipak, ne slaže zastupnik Udruženje podstanara Mirko Mirković.

– Ne bi se povećala kirija ako bi svi stanodavci pridržavali zakona i ako bi bila zdrava konkurencija na tržištu. Stanodavci, da bi izbegli plaćanje poreza, ne žele sklapanje pismenog ugovora o zakupu, bez kog smo mi građani drugog reda – kaže Mirković.

Stanodavci pak poručuju da je slika o njima iskrivljena.

– Plaćaćemo porez tek kada budu regulisane mnoge nejasnoće, poput toga da li se plaća i u slučajevima kada podstanar ne plati kiriju, kada stanodavac mora da plati neplaćene račune za komunalije ili kada je potrebno izvršiti popravke na stvarima i stanu. Problem sa porezom je i neprimereno visoka stopa od 20 odsto.

U Hrvatskoj je taj porez 12 odsto, u BiH 10, a u Crnoj Gori devet odsto – kaže za „Blic“ Dragan Cvijetićanin, predsednik Udruženja stanodavaca Srbije.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Država kreće u veliku akciju: GAZDE će plaćati POREZ na PODSTANARE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.