DVE TREĆINE ALBANACA IMAJU NEGATIVNO MIŠLJENJE O SRBIMA, a Srbi..

tirana

foto: Tanjug/AP

Čak dve trećine Albanaca najnegativnije mišljenje ima prema Srbima, u odnosu na sve narode u okruženju, dok o Albancima najnegativnije mišljenje ima trećina građana Srbije, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Najnegativnije mišljenje, kada je reč o narodima u okruženju, Albanci ubedljivo imaju prema Srbima, čak 68 odsto, dok Srbi to osećanje imaju pre svega prema Hrvatima, 45 odsto.

Dok na listi srpskih ispitanika Albanci zauzimaju drugo mesto sa 33 procenta negativnih mišljenja, Albanci posle Srba najnegativnije mišljenje imaju prema Crnogorcima – 13 odsto.

Kada je reč o pozitivnim mišljenjima, građani Srbije najviše vole Grke 43 odsto, a Albanci Italijane – sa samo jednim procentom više.

Kod građana Srbije slede Crnogorci I Makedonci, za koje se opredelilo 20, odnosno 18 odsto, a kod Albanaca Grci sa 22 procenta, pa onda Crnogorci sa 16 odsto pozitivnih odgovora.

To su samo neki od rezultata istraživanja, obavljenog u avgustu na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji.

Vuk Drašković: Vučić je u svemu u pravu, osim po pitanju NATO-a!

Reč je, inače, o prvom takvom, komparativnom ispitivanju javnog mnjenja u dve zemlje na temu „Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje“.

Kompletni rezultati istraživanja, obavljenog za potrebe Novinske agencije Tanjug, biće predstavljeni javnosti u sredu, 26. septembra, na pres konferenciji u hotelu Metropol u Beogradu, a rezultate će komentarisati politički analitičar, zamenik direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane, Ben Andoni, i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i zamenik predsednika Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

Istraživanje je deo šireg projekta na temu „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“.

(Skandalozno.rs/Izvor: Sputnjik)

Budite prvi sa komentarom na članku "DVE TREĆINE ALBANACA IMAJU NEGATIVNO MIŠLJENJE O SRBIMA, a Srbi.."

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.