DŽABA IM SANKCIJE: Dodik će uskoro moći da putuje u Njujork?

Srpska

Foto: Tanjug

Posledice američkih mera u Srpskoj: Ukoliko Milorad Dodik bude izabran za člana Predsedništva BiH, obavljaće međunarodne obaveze uprkos sankcijama SAD. Moći će da putuje na sednice UN.

Ukoliko aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bude izabran za srpskog člana u Predsedništvu BiH, on ne bi trebalo da ima problema oko obavljanja svojih međunarodnih obaveza, iako je pod američkim sankcijama. Kako “Novosti” saznaju, to što je na “crnoj listi” Vašingtona ne sme da bude prepreka da putuje u međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih nacija, čije je sedište u SAD.

I naš nekadašnji ambasador pri UN Pavle Jevremović potvrđuje nam da SAD nemaju formalni osnov da Dodiku zabrane dolazak, jer su po međunarodnim pravilima dužne da Ujedinjenim nacijama na Ist Riveru, kao krovnoj svetskoj organizaciji, garantuju eksteritorijalnost. Jevremenović podseća da je svojevremeno i bivši kubanski predsednik Fidel Kastro, iako pod američkim embargom, dolazio u NJujork. Na pitanje kako mere Vašingtona utiču na njegov rad, Dodik je rekao da mu to uopšte nije važno i da radi normalno:

– Naravno da bih voleo da nema sankcija, ali mogu da živim i sa njima. Očekujem da nova američka administracija ukine te mere. Ali i oni imaju problema sa starim kadrovima.

Penzioneri i srećni i besni, ovo su nova pravila

Osim Dodika, od pre nekoliko dana na “crnoj listi” SAD našao se i njegov bliski saradnik, potpredsednik SNSD Nikola Špirić. Širenje spiska osoba koje su pod američkim sankcijama, u ovoj partiji tumače kao osvetu odlazeće američke administracije, konkretno ambasadorke u BiH Morin Kormak, čiji rad oštro kritikuju. Kako navode, to je odgovor na njihovo odbijanje da rade na štetu Srpske.

– Neverovatno je da SAD uvode sankcije Špiriću, poslaniku SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je u opoziciji. Ovo je jedinstven slučaj u svetu, da se opozicioni poslanik tako tretira – poručio je Dodik. I Špirić zaključuje da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice frustracija odlazeće ambasadorke Kormak. Dodik smatra da je Špirićeva “krivica” to što nije podržao antisrpski rad obaveštajne agencije BiH:

– On je podneo ostavku u komisiji koja je trebalo da prisluškuje mene, kao i Aleksandra Vučića, Željku Cvijanović i druge rukovodioce RS i Srbije.

(Skandalozno.rs/izvor: večernje novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "DŽABA IM SANKCIJE: Dodik će uskoro moći da putuje u Njujork?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.