Džozef BAJDEN: Branićemo Letoniju, Litvaniju i Estoniju od bilo kakve agresije susedne RUSIJE!

Ilustracija

foto: Reuters

Američki potpredsednik Džozef Bajden ponovo je danas u Rigi potvrdio posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da brane baltičke države Letoniju, Litvaniju i Estoniju od bilo kakve agresije susedne Rusije.

[adsenseyu6]

Bajden je novinarima poručio da su SAD i dalje posvećene Članu 5 Severnoatlantske alijanse, ključnom principu kolektivne odbrane svih članica NATO, prenela je agencija AP.

On je takođe odbacio komentar republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da bi SAD, ukoliko on pobedi na izborima u novembru, mogle da uskrate pomoć odbrani baltičkih zemalja.

“Mi mislimo ono što kažemo. Nikad nismo odstupili od bilo kojeg obećanja koje smo dali.

U pitanju je naša čast”, poručio je Bajden posle sastanka sa predsednicima Letonije Raimondsom Vejonisom, Litvanije Dalijom Gribauskaite i Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Potpredsednik SAD je istakao da Trampove izjave “nisu nešto što treba shvatiti ozbiljno, pošto mislim da on ne razume šta je to Član 5”.

Tramp je u intervjuu “Njujork tajmsu” prošlog meseca rekao da će odlučiti da li baltičke zemlje treba i dalje da uživaju zaštitu NATO od Rusije na osnovu toga da li su te zemlje “ispunile svoje obaveze prema nama”.

[adsenseyu1]

Bajden je naveo da će snage NATO ojačati bezbednost duž svoje zajedničke granice sa Rusijom.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Džozef BAJDEN: Branićemo Letoniju, Litvaniju i Estoniju od bilo kakve agresije susedne RUSIJE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.