Ekonomija Kosova oštećena uvođenjem taksi: Rastu cene i siromaštvo, profitiraju neki drugi

EU

foto: AP/Visar Kryeziu

Uvođenje poreza od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH nije donelo nikakvu korist Kosovu, rezultati su analize Instituta GAP u Prištini.

Uvoz iz Srbije za pet meseci smanjio se za 88 odsto, odnosno za 160 miliona evra, dok je uvoz iz BiH pao za 83 odsto, odnosno za 24 miliona evra. Najveći profit ostvarili su Slovenija, Izrael i Turska, koji su imali ogroman rast izvoza na Kosovu, navodi se u izveštaju.

Institut GAP je predstavio izveštaj „Kakav efekat ima taksa od 100 odsto na ekonomiju Kosova“. Berat Tači sa tog instituta naveo je da na Kosovu nije zabeležen ekonomski rast, prenosi RTK2.

„Uvođenje poreza nije dobro osmišljeno, jer nije bilo preliminarne analize o tome kakav će biti efekat tog poreza. Podaci ne pokazuju ubrzani rast prerađivačke industrije na Kosovu, bilo u smislu obima proizvodnje ili stvaranja novih radnih mesta. Kosovo nije videlo nikakvu korist od uvođenje poreza od 100 odsto“, rekao je Berat Tači.

Tači je dodao da Kosovo treba da nastoji da ponovo pregovara o CEFTA sporazumu.

„Kosovo nije prekršilo sporazum CEFTA jer je Srbija ugrozila bezbednost Kosova. Ne možemo se povući iz CEFTA kao država jer je ona deo SSP-a. Kosovo bi trebalo da traži ponovno pregovaranje o CEFTA sporazumu sa drugim državama-članicama, jer to ne mogu da urade samostalno“, istakao je Tači, prenosi RTS.

Ministar Vulin: Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima

Bljend Hiseni sa Instituta kaže da je pet meseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao za 88 odsto i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda.

„Ukupni uvoz je nastavio da raste. Još uvek postoje sumnje da proizvodi iz Bosne i Srbije nastavljaju da ulaze na Kosovo preko zemalja u regionu. Istraživanja pokazuju da porez od 100 odsto nije dao nikakvog efekta na izvoz. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda. Glavni profiteri su zemlje koje su povećale uvoz svojih proizvoda na Kosovu, a to su Slovenija, Izrael, Albanija i Turska“, izjavio je Bljen Hiseni sa Instituta.

Imajući u vidu ove analize, sa Instituta GAP poručuju da bi održavanje takse na duže vreme moglo imati uticaja na povećanje siromaštva na Kosovu zbog rasta cena.

Kosovo je 21. novembra uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

   

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ekonomija Kosova oštećena uvođenjem taksi: Rastu cene i siromaštvo, profitiraju neki drugi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.