EL NINJO “kriv” za ovakvo vreme ove zime u Srbiji: Februar topao, u martu sneg?!

Kakvo nas vreme očekuje...

Iako ni godišnja doba više nisu ono što su bila, građani Srbije ne pamte (ili su barem takvi retki) da je nekada u zimskim mesecima bilo ovoliko toplih dana i drastičnih temperaturnih skokova.

Jedan od uzroka ovakvih “klimatskih novina” je, tvrde meteorolozi, i – čuveni El Ninjo.

Hrvatski portal vrijeme.net piše da je zima do sad bila ekstremno sušna u kontinentalnoj Hrvatskoj i Balkanu, kao i da je skoro celi decembar bio natprosečno topao, a u unutrašnjosti i razmerno maglovit – što se od reči do reči odnosi i na Srbiju.

Prema njihovom objašnjenju, uzrok ovoga je anticiklon, odnosno područje povišenog atmosferskog pritiska u odnosu na okolinu, čijim su se “prolaskom” stekli uslovi za prve padavine, pa smo tako, i naše komšije i mi, početkom januara imali prilike da vidimo prve ozbiljne snežne padavine.

Neuobičajeno dugotrajni anticiklon, koja je svoje središte veći deo decembra imao upravo iznad jugoistočne Europe, najverovatnije je povezan sa pojavom ekstremno jakog okeansko-klimatskog poremećaja poznatog kao El Ninjo.

Uprkos tome što je izvorište El Ninja u području Tihog okeana, dakle vrlo daleko od nas, njegova snaga deluje na vreme u skoro čitavom svetu, pa tako i kod nas.

[adsenseyu1]

Kako je taj poremećaj na svom vrhuncu – ili će ga postići tokom narednih nedelja, još uvek su moguće ekstremne vremenske neprilike, prvenstveno do kraja januara, kao i početkom februara.

Dugoročne meteorološke analize, zasnovane na proračunima Evropskog centra za srednjeročnu prognozu vremena u Readingu (UK), najavljuju nam nastavak sušnog razdoblja.

Takođe, zadržaće se trend natprosečno tople zime, bez obzira na trenutni talas hladnog vazduha i mrazeve.

Iz svega ovoga proizlazi da će u kontinentalnim područjima zima u svom završnom delu ličiti na ono što smo imali prilike da vidimo – i osetimo – u decembru: biće sušna i ekstremno sušna, odnosno nadprosečno do ekstremno topla.

Ovo je, ujedno, i odgovor na pitanje koliko će biti snega do kraja ove zime.

Nije moguće dati prognozu dan po dan, ali je do kraja januara i u februaru realno očekivati da ozbiljnijeg snega više neće biti, barem ne do marta, kada će i El Ninjo znatno oslabiti, a temperature i režim padavina se približiti onom uobičajenom za to razdoblje, pa eventualno možemo očekivati i sneg.

Snežne epizode, ako ih uopšte i bude u nizijama, biće dakle vrlo retke i uglavnom slabe i kratkotrajne.

(vrijeme.net)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "EL NINJO “kriv” za ovakvo vreme ove zime u Srbiji: Februar topao, u martu sneg?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.