EMIR KUSTURICA: Kroz istoriju smo imali samo jednog saveznika

Ilustracija

Emir Kusturica – foto: Medija centar Beograd

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica u intervjuu Blicu izneo je stav o Kosovu i Metohiji.

– Kosovo je pitanje do nekog novog odmeravanja snaga ili, što bi rekao Žika Pavlović, „doviđenja u sledećem ratu“. Moje iskustvo i istorijska znanja govore da samo ono što si u ratu dobio je tvoje, ono što si gubio u miru postaje tuđe. Ako mi znamo, a to ljudi nerado slušaju, da je drug Tito kriv za Kosovo, da je on zabranjivao povratak Srba na Kosovo, a puštao Albance iz Albanije da ga naseljavaju, onda se moramo usredsrediti na ključ tog problema. Gledamo kako se pomalja velika Albanija.

-To ti je isto kao što su 1876. ili 1916. u Forin ofisu pričali o neumitnosti spajanja Crne Gore i Srbije, shvatajući potencijal jednog žilavog naroda. Zašto to isto sad ne bi uradili s Albanijom. Pozicija Srbije je otvorena i ona je izložena svim mogućim vetrovima, a ideja o titoističkoj politici koja se primenjuje trenutno godi, ali treba videti gde je i kakav je njen kraj u svetu koji nema svoje ivice i koji je otvoren za jedan novi, vrlo gadan rat – rekao je Kusturica i dodao da je Rusija bila jedini saveznik Srbije u njenoj istoriji.

– Na osnovu svih knjiga koje sam pročitao, a nije ih malo, znam samo jednu stvar: kroz istoriju smo imali samo jednog saveznika, a to je Rusija. I ne zbog toga što smo braća nego, između ostalog, i što je to bio njihov interes.

Albanski mediji: Vučić imao tačne podatke o merama Prištine

-Svet više nije isti i tu je nova šansa za darovite političare i u tom prostoru između tih vatri Vučić bi trebalo da odigra na kartu koju mu istorija nalaže. Imamo već dovoljno iskustva da ne smemo da ispadnemo glupi – rekao je on u intervjuu Blicu.

(Skandalozno.rs/Izvor: Blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "EMIR KUSTURICA: Kroz istoriju smo imali samo jednog saveznika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.