ENIGMA: Na čijoj strani su SAD, Kosova ili Srbije?

Odluka

foto: pixabay.com

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je danas Stejt department.

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne „istorijski dogovor“ o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

„On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije“, navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za „dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država“ i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje.

Pompeo je potvrdio američku podršku „suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, prva reakcija SAD na povećanje taksi na robu iz Srbije nije bila toliko jasna u osudi tog čina.

Tači je posle sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabineta kosovskog predsednika.

Vašington razočaran: Mađarska odbila da isporuči Ruse Americi, poslala ih u Rusiju

„SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN“, rekao je Tači.

On je rekao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

„Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsednik.

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda.

Tači je rekao da se takođe razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj perspektivi Kosova.

Priština se suprotstavila Americi: Pre će pasti vlada Kosova nego porez

Tokom posete SAD Tači će se susresti sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kao i s bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ENIGMA: Na čijoj strani su SAD, Kosova ili Srbije?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.