Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović: Stiže nam australijski grip, postojeća vakcina polovična efikasna

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Dok je u susednoj Bugarskoj proglašena epidemija gripa kod je zvanično nema epidemije iako su lekarske ordinacije pune. Epidemiolozi ukazuju na to da bi trebalo da budemo oprezni jer nam preti širenje izmenjenog virusa gripa tipa A(H3N2).

Ovaj blago mutirani soj stigao je sa južne hemisfere i poznat je kao australijski grip. S obzirom na to da se javio na kraju sezone na južnoj zemljinoj polulopti, nije napravljena vakcina koja ima efikasnu zaštitu.

Advertisement

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je u slučaju blago izmenjenog soja gripa postojeća vakcina efikasna svega 50 odsto. To, praktično, znači da će da obolevaju i vakcinisani i zato se očekuje veliki pritisak na lekarske ordinacije.

“Nema razloga za paniku, jer je inače virus gripa A(H3N2) već pet-šest godina dominantan u opticaju u našoj sredini”, priča profesor Tiodorović.

“Njegov izmenjeni soj je pokazao nešto veći stepen širenja i kod pacijenata sa narušenim imunitetom češće nego što je uobičajeno može da izazove komplikacije poput upale pluća ili mozga. Zbog toga su lekari sada na oprezu. Inače, zdrave i vakcinisane osobe biće manje ugrožene”.

On kaže da su od australijskog gripa najugroženija deca, hronični bolesnici i trudnice.

Doktorka Olivera Todorović, nečelnica pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, kaže da su lekarske ordinacije već pune predškolske i školske dece i da pedijatar u jednoj smeni pregleda najmanje 50 mališana.

“Virusi su već prilično uzeli maha, a sve su češće komplikacije virusnih infekcija”, priča dr Todorović.

Kod dece se na virus lako nadovezuju bakterije i zato su često pod jakim antibioticima. Jedno školsko dete već deveti dan ima visoku temperaturu i urađene su mu sve moguće pretrage i definitivno je reč o virusu. Takođe, jedan osnovac je imao nespecifičnu kliničku sliku virusa u smislu da mu se pojavio osip po telu, otok oko zglobova, a na osnovu pretraga utvrđeno je da je virusna infekcija.

Advertisement

Doktor Branko Joković, zamenik načelnika službe opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da pomoć lekara samo tokom jedne smene zbog respiratornih virusa i gripa zatraži 40 pacijenata. Pritisak na lekarske ambulante počeo je da raste od kraja prošlog meseca.

“Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale su uporan kašalj, bolovi u grlu i uhu, a neretko temperatura iznad 39 stepeni”, priča dr Joković.

Prisutna je i virusna upala pluća zbog koje je jedna pacijentkinja prošle nedelje hospitalizovana. Inače, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, prošlogodišnji broj obolelih u Srbiji koji je zatražio lekarsku pomoć u ovo doba godine iznosio je 100.000 ljudi.

Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, prošle nedelje je registrovan 661 pacijent oboleo od gripa, što je 80 odsto više nego samo sedmicu ranije kada ih je bilo 367. Sve više je i onih koji se žale na različite respiratorne infekcije. Njih je prošle nedelje bilo 22.268, a sedmicu ranije “samo” 18.742, te se beleži porast od skoro 20 odsto. Najviše bolesnih je među školarcima, odnosno decom između pet i 19 godina – skoro 40 odsto.

Nadležni, ipak, očekuju da će njihov broj biti u narednom periodu u padu jer će đaci od srede biti na drugom delu školskog raspusta, ali povratak u škole znači će novi porast inficiranih.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Večernje novosti)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović: Stiže nam australijski grip, postojeća vakcina polovična efikasna"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.