Erdogan ponovo PRETI Haradinaju, Tačiju platio za hapšenje?

Predsednik Turske

Redžep Erdogan – foto: AP/Tanjug

Umešanost kosovskog predsednika Hašima Tačija u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana obelodanio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

To piše prištinski portal GazetaExpres i dodaje da sada ostaje samo da se vidi da li je on to uradio iz lojalnosti prema šefu turske države ili je “dobio ponudu koja se ne odbija”.

Mogućnost da je Erdogan platio za hapšenje i deportaciju šestorice Gulenista na Kosovu otvorio je analitičar Naim Rašiti na svom Fesjbuk profilu u petak.

“Neko je bio korumpiran u ovoj priči sa Turcima”, napisao je Rašiti.

Portal, naime, podseća da je Erdogan, komentarišući hapšenje i deportaciju Gulenista sa Kosova, rekao je da će verski vođa pokreta Gulen, biti isporučen iz SAD u Tursku na način na koji su izručena i šestorica turskih državljana sa Kosova.

Erdogan je, piše Expreš, pokušao prošle godine da sa zvaničnicima Bele kuće napravi “dil” da mu isporuče Gulena za 15 miliona dolara, ali je taj plan propao.

Pitanje je sada da li je Erdogan platio Tačiju i kosovskoj obaveštajnoj službi da uhase Guleniste na Kosovu, pita portal GazetaExpres.

Rusija može da uništi neprijateljske rakete još u kosmosu?!

“Lako će se znati šta se desilo sa otmicom šest Turaka. Pored toga što je veliki skandal u koji je uključen određen broj učesnika koji su pomogli u ovoj akciji, državi će biti pooštrena liberalizaciju viznog režima…”, naveo je Rašiti i dodao:

“Zemlje EU i Evropski parlament uskoro će imati neke poruke za nas … “.

Priština je prva na Balkanu koja je isporučila Guleniste Erdoganu.

Tvrdi se i da je ambasador Turske u Prištini, Kivilcim Kilič, bio uključen u operaciju na Kosovu, te da je “šestorka” odmah po hapšenju privedena u Ambasadu Turske sa vezanim rukama, gde su i fotografisani.

Ministarstvo inostranih poslova Turske juče je reagovalo na ove izveštaje, istakavši da su te tvrdnje neosnovane i zatražilo od kosovskih vlasti da brane tursku ambasadu u skladu s međunarodnim normama.

Expres piše i da je slučaj proterivanja Gulenista izazvao zemljotres u odnosima Ankare i Prištine, te da je Erdogan zbog smene kosovskog ministra policije i šefa tajne službe žestoko kritikovao premijera Ramuša Haradinaja, za koga je rekao da mu je karijera završena i pozao građane da protestuju protiv njega.

Edogan ponovo je pretio kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju i javno pohvalio predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, za pomoć u hapšenu i deportaciji šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa Fetulah Gulen.

U video snimku Erdoganovog obraćanja pristalicama njegove partije, objavljenom na prištinskom portalu GazetaExpreš, šef turske države javno je zahvalio Tačiju na saradnji i najavio da će ona biti nastavljena i ubuduće.

Oni su „kаturаndi“: Zovu ih ljudima bez lica i imena, a posao im je da love mafijaše!

“Premijer (Ramuš Haradinaj) je nitkov koji je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe. U međuvremenu, želim da se zahvalim predsedniku Kosova, koji je bio veoma dobar saradnik. Na Kosovu ćemo uraditi i druge slične operacije uz pomoć predsednika Kosova”, rekao je, između ostalog, Erdogan.

Na osnovu ovih reči šefa turske države, Expreš konstatuje da je Tači javno lagao građane Kosova kada je rekao da nije bio upoznat sa otmicom i deportacijom turskih nastavnika sa Kosova.

Portal dodaje i da se na ovaj način, predsednik, kako se navodi, “druge države meša flagrantno u unutrašnja pitanja Kosova i preti da može da obori vladu i premijera”.

Gazeta očekuje reakciju Haradinaja, jer je to, podseća se, druga javna pretnja Erdogana upućena premijeru, dok Tačija hvali i zahvaljuje mu na dobroj saradnji.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Erdogan ponovo PRETI Haradinaju, Tačiju platio za hapšenje?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.