Erdogan “pritisnuo”, Haradinaj smenio šefove policije

Predsednik Turske

Redžep Erdogan – foto: AP/Tanjug

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija.

Prištinski portal Koha ditore preneo je ranije da će Sefaj i Gaši biti smenjeni danas zbog hapšenja turskih državljana na Kosovu zbog navodnih veza sa Fatulahom Gulenom, koga u Turskoj smatraju odgovornim za pokušaj puča.

Takva odluka doneta je zbog toga što Haradinaj nije bio informisan o hapšenju i ekstradiciji šest osoba zaposlenih u Koledžu “Mehmet Akif” na Kosovu zbog sumnje da su pripadnici organizacije FETO, propovednika Gulena.

Policija Kosova i obaveštajna agencija, iako su po zakonu dužne da o takvim merama informišu premijera, to nisu učinile.

Dogovor o njihovoj smeni je postignut na sastanku koji je kasno u četvrtak održan kod predsednika Kosova Hašima Tačija. Tači je u ranijoj izjavi ocenio da su hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana “pogaženi demokratski standardi Kosova“.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ocenio da nisu poštovane procedure, da je bilo arbitrarnosti i da nije bilo potrebne transparentnosti.

Prištinski mediji prenose da su hapšenja izvedena zbog pritiska predsednika Turske Tajipa Erdogana.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Erdogan “pritisnuo”, Haradinaj smenio šefove policije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.