EVAKUACIJA: Pitanje je dana kada će EKSPLODIRATI hemijsko postrojenje u Teksasu!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

– Hemijsko postrojenje Arkema u Teksasu došlo je do takvog stanja da je više nemoguće sprečiti požar i eksploziju – saopštio je glavni čovek tog postrojenja Ričard Rouv.

Kako je naveo, očekuje se da će se to dogoditi u narednih šest dana, pa je naglasio da više ne postoji način sprečavanja zbog nivoa vode koja se usled poplava nakupila i poplavila veći deo fabrike, dovevši do kvara na sistemu hlađenja.

[adsenseyu5]

– Verujemo da bi svaki pretrpljen udar na ekologiju bio minimalan – rekao je Rouv.

Radnici i meštani u radijusu od 2,5 kilometara preventivno su evakuisani jer se, prema pojedinim proračunima, očekuje da bi šteta bila najveća upravo u tom okviru.

Iz kompanije Arkema navode da ne veruju da će incident biti gori od eksplozije koja se dogodila 2013. godine u Teksasu, u postrojenju namenjenom proizvodnji amonijum-nitrata, a u kojoj je stradalo 15 osoba, dok je povređeno oko 160.

[adsenseyu1]

To hemijsko postrojenje nalazi se na oko 43 kilometara izvan Hjustona, a u njemu su pravljeni organski peroksidi, mahom za industrije gume i plastike.

Hjuston je bio glavni grad na udaru uragana, a sada tropske oluje Harvi, koja je pogodila SAD. Predsednik te zemlje Donald Tramp juče je posetio Teksas da bi se lično uverio u razmere štete i rekao da je oluja bila “epska”.

[adsenseyu5]

Harvi je najjači uragan koji je pogodio Teksas u poslednjih 50 godina, a nevreme je stiglo do kopna u petak, 25. avgusta. Količina kišnih padavina u Teksasu bila je rekordna za kontinentalni deo SAD, a pod vodom su i dalje brojni putevi i mostovi.

Više od 13.000 ljudi do sada je spaseno u pogođenom područjima, ali je još nekoliko desetina hiljada i dalje zarobljeno usled poplava.

(Skandalozno.rs, Izvor: Russia Today, rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "EVAKUACIJA: Pitanje je dana kada će EKSPLODIRATI hemijsko postrojenje u Teksasu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.