Evo kada grip stiže u Srbiju

Ilustracija

Virus gripa u Srbiji se očekuje oko Nove godine a povećan broj obolelih posle Božića odnosno sa polaskom dece u drugo polugodište, kaže za Telegraf redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Branislav Tiodorović, epidemiolog.

On napominje da se očekuje cirkulacija tri tipa virusa gripa, ali da nema bojazni da će izbiti epidemija.

Grip ne treba očekivati do Nove godine. Može se desiti da se pre toga pojave pojedinačni slučajevi, ali veće obolevanje treba očekivati tek posle Božiča, odnosno kada nakon završetka zimskog raspusta, deca pođu u školu, tačnije krajem januara, početkom februara.

Procene Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, a i naših službi da neće biti posebnog broja obolelih. Južna polulopta uvek prednjači u odnosu na nas, a tamo nije bilo velikih epidemija, tako da se ni kod nas ne očekuje značajnija pojava virusa gripa – objašnjava prof. Tiodorović za Telegraf.

On precizira da se tokom ove sezone očekuje prisustvo virusa – A (H1N1) i A (H3N2) i možda podtip B virusa, ali da vakcina koja je nabavljena štiti od sva tri tipa.

[adsenseyu1]

– A (H1N1) prisutan je u Srbiji od 2009. godine. Više nije pandemijski već je iscrpeo svoj intezitet, što bi narod rekao, iscrpeo je snagu, te je sada prisutan kao običan sezonski grip. Očekuje se i A (H3N2), koji je, takođe, tri godine prisutan na južnoj polulopti, a može se desiti da se pojavi i novi tip B virusa gripa.

Taj podtip je drugačiji, međutim, ne izaziva velike epidemije niti tešku kliničku sliku. Dakle, on nije mutiran a da jeste bila bi drugačija situacija. Već bismo imali podatke iz sveta, ako ne i kod nas o broju obolelih – kaže naš sagovornik.

Tiodorović napominje da za vakcinaciju protiv gripa još nije kasno:

– Svi koji žele trebalo bi da se vakcinišu u decembru. Vakcina štiti posle 25 dana od primanja tako da ima dovoljno vremena stvaranje imuniteta i da ljudi budu zaštićeni.

Za ovu sezonu Srbija je nabavila 243.130 doza trovalentne vakcine protiv gripa koja pored tipa A (H1N1), štiti i od tip A (H3N2) i B virusa gripa.

Ona se, pre svega, preporučuje hroničnim bolesnicima, osobama koje su smeštene i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u javnim preduzećima…

Vakcinu može primiti svaka osoba starija od šest meseci, kao i osobe starije od 65 godina, a preporučuje se i trudnicama i gojaznim osobama.

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo kada grip stiže u Srbiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.