Evo ko sve ima pravo na BESPLATNU struju i gas u SRBIJI!

Advertisement

Pomeren rok

foto: Rojters

Ove godine je za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene izdvojeno milijadu i 650 miliona dinara, dok je u budžetu za 2017. za to planirano manje novca – milijardu i 150 miliona dinara.

Iz Ministarstva energetike objašnjavaju da je prošle godine potrošena samo polovina planiranih sredstava i pozivaju građane da obnove zahteve, pošto novca za energetske olakšice ima dovoljno.

[adsenseyu5]

Besplatne kilovate ove godine koristi 65.000 siromašnih domaćinstava, a besplatan gas u grejnoj sezoni dobija 95 porodica. To je i dalje pet puta manje od očekivanog broja.

– Čuo sam da valjda samo socijalni slučajevi imaju pravo – kaže jedan građanin.

Drugi dodaje da narod ne zna za takve pogodnosti.

– Bilo bi mi drago da se to uvaži, i ja sam u toj kategoriji. Imam 20.000 – rekao je jedan od anketiranih.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da su sredstva za socijalne energetske karte za iduću godinu realno planirana, jer se u tom poslu već ima iskustva.

– Zašto je manja količina novca? Iz prostog razloga što mi novac koji je bio predviđen za prošlu godinu nismo uspeli da potrošimo. Građani ne treba da brinu, jer dovoljno je novca namenjeno tome – rekla je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

[adsenseyu1]

Novom Uredbom koja je doneta prošle godine, lokalne samouprave beleže blagi porast korisnika tih energetskih olakšica.

– U toku 2015. ukupno energetski zaštićenih kupaca na teritoriji grada Kikinde je bilo oko 500, što iznosi jednu trećinu ukupnog broja primaoca socijalne pomoći.

U ovoj godini to je ukupan broj od 823 energetski zaštićenih kupaca – kaže Dunja Vujčić, sektretarka Sekretarijata za društvene delatnosti u Kinindi.

– Jeste više, zato što su nam pridodali sve one obaveze koje su ranije imali Centri za socijalni rad i Centri dečije zaštite. To sada potpada pod opštinsku upravu – kaže Dragan Piljević, šef Narodne kacelarije predsednika Opštine Prokuplje.

Nadležni očekuju da besplatnu struju i gas u 2017. iskoristi 85.000 ugroženih domaćinstava.

[adsenseyu1]

– Ono na što bih ja posebno želela da ukažem jeste da je sada mesec decembar, u kom se ti zahtevi ponavljaju za iduću godinu, i da sve korisnike bilo kojeg vida socijalne pomoći pozovemo da podnesu zahteve za korišćenje besplatnih kilovat-časova struje i prirodnog gasa i u idućoj godini – rekla je Mirjana Filipović iz Ministarstva.

Pored primaoca socijlne pomoći i druga domaćinstva, u zavisnosti od mesečnih prihoda i broja članova porodice, mogu besplatno dobiti od 120 do 250 kilovat-sati struje i od 35 do 75 kubnih metara gasa.

(Skandalozno.rs, Izvor: rts.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo ko sve ima pravo na BESPLATNU struju i gas u SRBIJI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.