Evo šta podrazumeva podizanje pripravnosti Vojske Srbije na najviši stepen!

Ilustracija

foto: vs.rs

U štabovima jedinica Vojske Srbije već su spremni planovi za slučaj da je potrebno njihovo angažovanje u migrantskoj krizi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je juče saglasnost ministru odbrane da odobri upotrebu jedinica Vojske Srbije. Kako je novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio ministar pravde Nikola Selaković, to će se dogoditi samo u situacijama ako policija ne bude u stanju da održi red i mir u mirnodopskim uslovima. On je naveo da je odluka doneta jer Srbija želi da bude pripremljena ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.

Kako „Blic“ saznaje, pomoć policiji će, ako zatreba, pružiti pešadijske jedinice iz sastava 3. i 4. brigade Kopnene vojske, koje inače kontrolišu područje prema Kosovu, Makedoniji i Bugarskoj. Podršku iz vazduha davaće helikopteri sa aerodroma Lađevci.

Profesionalni vojnici imaće produženo radno vreme.

Sagovornik „Blica“ iz vrha Vojske Srbije objašnjava da podizanje pripravnosti na najviši stepen ne podrazumeva aktiviranje rezervnog sastava, već će teret „pasti na leđa“ profesionalnih vojnika.

[adsenseyu1]

– To znači da vojnici sada neće imati normalno radno vreme posle kojeg će ići kući, već će duže boraviti u kasarnama, odnosno na terenu. Na taj način Vojska će moći u najkraćem mogućem roku da reaguje na konkretne zadatke – objašnjava naš sagovornik i dodaje da će broj angažovanih vojnika zavisiti od procene situacije.

Do pre desetak godina granicu prema Makedoniji, prema rečima analitičara Aleksandra Radića, obezbeđivao je granični bataljon sa 300-400 ljudi.

– Reč je o brdovitom terenu. Zna se gde su moguća mesta prelaska, tako da Vojska zna i gde treba da šalje patrole ili postavlja zasede. To su njeni glavni zadaci – kaže Radić.

Posao bi im bio olakšan kada bi, kako kaže, imali dovoljno opreme za noćno osmatranje, ali ona nije bila prioritet u nabavkama. Drugi problem sa kojim bi mogli da se suoče je, smatra Radić, šta da rade ako se suoče sa hiljadama migranata.

– Policija je za to obučavana – objašnjava naš sagovornik.

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio juče da će Srbija znati da se bori sa migrantskom krizom.

– Šta god da odluče na samitu EU o migrantima 7. marta, mi znamo šta je nama činiti. Sve naše bezbednosne službe biće u punoj pripravnosti. Imamo dovoljno snage da granice i narod sačuvamo – rekao je Vučić.

(Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo šta podrazumeva podizanje pripravnosti Vojske Srbije na najviši stepen!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.