Evo zašto Vučić ide u Moskvu: PUTIN DAJE SRBIMA NAJMOĆNIJE TOPOVE!

Dogovor

U naredna tri dana Vlada i privrednici Srbije, s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, spremaju ekonomski „napad“ na Rusiju, što bi Srbiji moglo da donese čak milijardu evra.

Uz to, kako saznaje Kurir, Srbija će u Moskvi pregovarati i o kupovini naoružanja od najmoćnije vojske na svetu, a ujedno će razmotriti i otvaranje prostora za saradnju u toj oblasti.

Vučića u Moskvi – 26-29. oktobra – očekuju sastanci na najvišem državnom nivou – s predsednikom RusijeVladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedovom i članovima tamošnje vlade. Put Moskve ide i devet ministara, kao i čak 120 privrednika. Izvor Kurira iz vrha vlasti kaže da Srbiju u Moskvi očekuju teški razgovori, a da će akcenat biti na ekonomskoj saradnji dve zemlje.

– Srbija je zainteresovana da „Gaspromnjeft“ kupi „Petrohemiju“ i „Azotaru“, što će biti i jedna od glavnih tema razgovora. Osim toga, na stolu će biti i povećanje kvota za izvoz „Fijata“, ali i poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Važan segment biće i kupovina naoružanja – navodi izvor Kurira.

Vučić je kazao da će tokom posete Rusiji biti potpisani mnogi sporazumi i rešene mnoge nedoumice.

– Akcenat će biti na unapređenju srpske ekonomije, kao i da naše oružje i naše oruđe bude proizvedeno u Srbiji. Kada pravimo haubicu „noru“, mora da se uzme „Kamazova“ šasija jer ona može da nosi više od 35 tona, što je jedan od razloga i osnova da o tome razgovaramo s Rusima. Drugi je top 2A42, koji stavljamo na kupolu borbenog vozila „lazar“ – naveo je on.

[adsenseyu1]

Premijer je rekao da je Srbija počela da razmišlja i o borbenim helikopterima „jer su neki u okruženju dobili 16 helikoptera ‚kiova‘“:

– Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete, ne želeći sukob nigde i nikada i ni sa kim, ali moramo da budemo spremni.

Velika očekivanja od posete ima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je rekao da ona dolazi u komplikovanim geopolitičkim okolnostima.

Rusija želi da odnose dve zemlje podigne na viši kvalitativni nivo. Očekuju se razgovori s „Lukoilom“, „Gaspromom“, RŽD i „Gaspromnjeftom“, a biće otvorena izložba „Otvorene inovacije 2015“, na kojoj će ponovo biti Medvedev i Vučić  – rekao je Čepurin.

Sve oči uprte u njih...Predsednik Rusije Vladimir Putin sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem

Predsednik PKS Marko Čadež kaže za Kurir da će predstavnici naših kompanija u Moskvi razgovarati s predstavnicima tamošnjih kompanija o projektima ukupne vrednosti veće od milijardu evra.

– Reč je pre svega o kompanijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje guma i plastike, turizma. Glavni cilj posete srpskih privrednika jeste pomoć privredi Srbije, da konkretnim projektima prevaziđe slabiji izvoz od uvoza. Sada postoje uslovi da se formiraju distributivno-logistički centri jer su vodeće kompanije shvatile da je zajednički nastup jedini način da svi zajedno profitiraju – kaže Čadež.

[adsenseyu1]

Dragan Janjić, analitičar, kaže da bi Srbija od Rusije mogla da kupi oružje za avijaciju, sistem za navođenje i raketni bacač kratkog dometa. Dragomir Anđelković, analitičar, kaže da je poseta važna u svetlu saradnje Srbije sa Istokom i Zapadom, ali i da Rusija proveri da Srbija ne namerava da se okrene od nje:

– Osim toga, za Ruse je važno da Srbija zadrži vojnu neutralnost. Ruse brine pritisak Zapada na Srbiju, te insistiranje na usaglašavanju spoljne politike zemlje sa spoljnom politikom EU.

Šta će sve biti potpisano u Moskvi

Sporazumi koje će parafirati u naredna tri dana Srbija i Rusija:

Memorandum o razumevanju u oblasti  ekonomske saradnje, privlačenja investicija
Memorandum između „Železnica“ i RŽD o proširenju saradnje
Memorandum o usavršavanju inženjera
Sporazum o saradnji između Zberbanke Srbija a.d. i „Energoprojekta“
Sporazum o saradnji između Zberbanke Srbija a.d. i NIS
Sporazum o saradnji između Međunarodnog inovacionog kluba ARHIMED i PKS
Proširenje Banatskog dvora sa 450 miliona metara kubnih na oko milijardu
Snabdevanje gasa hemijskog kompleksa

(kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo zašto Vučić ide u Moskvu: PUTIN DAJE SRBIMA NAJMOĆNIJE TOPOVE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.