Evropska komisija: Zemlje Evropske unije imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Srbije vrate nazad!

Advertisement

Ilustracija

Zemlje Evropske unije imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Srbije vrate nazad, izjavila je danas u Briselu Nataša Berto, portparolka Evropske komisije.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će naša zemlja, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramere.

Ona je na konferenciji za medije kazala da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil, nego i građane trećih država.

“Ugovori o readmisiji obično sadrže i klauzulu o državljanima trećih zemalja, što se odnosi i na lica u tranzitu”, kazala je portparolka.

Ona nije mogla da odgovori koliko je izbeglica dosad vraćeno iz Mađarske, koja je prva najavila da će sprovesti takvu meru.

[adsenseyu1]

Dačić: Kontramere ako EU ne može da reši krizu

Dačić je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

“Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS kao predsedavajući.

Dačić je rekao da je Srbija sa Mađarskom posle incidenata na granici dogovorila da se otvori autoput, ali da je sad suočena sa činjenicom da su prema Hrvatskoj zatvoreni gotovo svi prelazi za saobraćaj.

“Danas sam pokušavao da razovaram telefonom sa kolegicom Vesnom Pusić i tražim objašnjenje zašto je zatvoren teretni saobraćaj. Da li smo sad umesto Evrope bez granica, ponovo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom, kako jedna zemlja EU može da zabrani saobraćaj sa susedima”, rekao je Dačić.

On je rekao da će migrantska kriza, ukoliko Evropa ne reaguje, srušiti strukture EU.

Prema njegovim rečima, da su evropske zemlje upotrebile ovoliku vojsku protiv Islamske države kakvu je upotrebljavaju prema izbeglicama, do sad bi ta kriza bila rešena.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evropska komisija: Zemlje Evropske unije imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Srbije vrate nazad!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.