EVROPSKA UNIJA ZAUZIMA ČVRST STAV: Nemačka i Francuska smislile su VOJNI model da ne zavise od AMERIKE

tenk

Foto: wikipedia

Najmanje 20 zemalja Evropske unije planiraju da ostvare blisku vojnu saradnju, a na čelu te inicijative stali su Berlin i Pariz, preneo je nemački list “Frankurter algemajne cajtung”. Cilj “Strateške autonomije”, kako se naziva ova inicijativa, bio bi odbrana politike evropske zajednice.

Još u izradi, inicijativa je opisana kao “dugoročna vizija da države učesnice imaju oružane snage koje će moći da izvršavaju vojne zadatke”. Ova saradnja bila bi nezavisna od NATO pakta, koji bi i dalje ostao “kamen temeljac kolektivne odbrane”, preneo je Franurter algemajne cajtung.

Francusko-nemački predlog rezultat je nedavnog saveta obe zemlje, a trenutno vlade rade na formulaciji uslova za zemlje koje žele da se priključe, slično onima koji se postavljaju i zemljama koje ulaze u transatlansku alijansu. Tako će zemlje članice, kako se za sada pretpostavlja, izdvajati dva odsto budžeta na odbranu, uz investicioni udeo od 20 odsto.

[adsenseyu5]

Nova evropska vojska bi bila usaglašena, i učestvovala bi u zajedničkim misijama.

Kako je za Sputnjik, rekla Karolin Galakteros, doktor političkih nauka i pukovnik u rezervi francuske vojske, to je po njenom mišljenju dobra inicijativa, jer do nje dolazi u trenutku kada ostale okolnosti idu naruku takvim idejama.

– Američku spoljnu politiku, a posebno politiku SAD u odnosu na Evropu, nije jednostavno razumeti. Došao je trenutak kada bi Evropa trebalo da pokaže da poseduje svu legitimnost u onome što se podrazumeva pod strateškom autonomijom – objašnjava Karolin Galakteros za ruski portal. Iako kaže da ne zna detalje pregovora, smatra da će se govoriti o konsolidaciji sredstava, odnosno troškova sprovođenja operacija van teritorije EU. U ovom trenutku najveći deo troškova snosi Francuska, bez obzira na to što se te operacije tiču bezbednosti svih Evropljana.

Kako je rekla, Evropa se danas suočava sa opasnostima i problemima oko kojih mogu da se ujedine članice EU, ali ne nužno i članice NATO-a, zbog čega je potrebna jasna autonomija.

Čudan način zabave: Da li ste čuli za plivanje sa AJKULAMA? – VIDEO

Ipak, još nije jasno šta tačno podrazumeva “strateška autonomija”. Kako je rekao general francuskih vazduhoplovnih snaga u penziji i viši naučni saradnik Instituta međunarodnih i strateških studija Žan-Vensan Brise za Sputnjik, postoje države u EU koje bespogovorno podržavaju NATO, koje su radije verne Alijansi nego što učestvuju u saradnji koja nosi čisto evropski karakter.

Te države nisu apsolutno potčinjene, ali uživaju u očuvanju bliskosti sa SAD.

– Sada se mnogo govori o novom stavu francuske diplomatije. Mnogo se govori, mada ne vidimo da se nešto radi. Ali možda je sada sazreo trenutak da ipak nešto konkretno realizujemo – nada se Brise.

(Skandalozno.rs/Izvor:D.K.,Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "EVROPSKA UNIJA ZAUZIMA ČVRST STAV: Nemačka i Francuska smislile su VOJNI model da ne zavise od AMERIKE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.