Federika Mogerini: Do juna započeti pregovore o pristupanju Albanije Evropskoj uniji

Reakcija

Federika Mogerini – foto: AP/Tanjug

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, izjavila je danas da očekuje da Evropska komisija da bezuslovnu preporuku za početak pristupnih pregovora sa Albanijom u naredna dva do tri meseca.

Mogerini je to rekla na sednici Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi EU reporter.

Ona je kazala da će to otvoriti put Savetu, telu koji zastupa države članice EU, da formalno “do juna” započne razgovore.

Mogerini je kazala da je Albanija postigla napredak, pre svega u oblasti reforme pravosuđa i spoljne politike, kao i da bi pristupanje bilo korisno ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog “pomirenja balkanskog regiona”.

Tom prilikom ona je poručila Rami da se Albanija kreće u pravom smeru i upozorila na potrebu za nastavkom reformi.

Albanski premijer Edi Rama rekao je predstavnicima parlamenta da je bilo smešno označiti Albaniju kao regionalnu “prestonicu kriminala”.

On je priznao da još postoje problemi koji se tiču organizovanog kriminala, korupcije i izgradnje institucija, ali da je zemlja sada spremna da započne pregovore o pristupanju EU.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Federika Mogerini: Do juna započeti pregovore o pristupanju Albanije Evropskoj uniji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.