Gotovo: Albanski ozvaničen kao drugi službeni jezik u Makedoniji! – VIDEO

Usvojeno

foto: Printskrin/Youtube

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji konačno je u sredu usvojen u Sobranju (skupštini) odlukom makedonsko-albanske poslaničke većine, bagatelisanjem zahteva opozicione VMRO-DPMNE za raspravu po 35.569 podnetih amandmana.

Bez prethodnog pregledanja i razmatranja amandmana opozicije, spiker parlamenta Talat Džaferi pozvao poslanike da glasaju. “Za” ozvaničenje Zakona bila su 64 poslanika (jednodomni parlament ima 120 zastunika) vladajuće većine – socijaldemokrata (SDSM) lidera i premijera Zorana Zaeva i albanske Demokratsjke unije integracija (DUI) Alija Ahmetija.

Džaferi je, posle više od dva meseca političke “trgovine” i pritisaka, protivnika tog akta, masovnih protesta patriotskih privrženika makedonske opozicije, u sredu proglasio Zakon o upotrebi jezika da za usvojen. Time je ozvaničena upotreba albanskog jezika kao drugog službenog jezika u zemlji.

Pre početka skupštinskog zasedanja, kao i posle usvojanja zakona, ispred zdanja makedonskog parlamenta u centru Skoplja, na zatvorenom bulevaru 11 oktobar, trajali su antivladini protesti “ustavobranitelja“.

foto: Tanjug/AP

Prethodno je skupštinsko obezbeđenje u poslednjem trenutku uspelo da spreči ozbiljan incident – fizički obračun između Džaferija i poslanika VMRO-DPMNE, bivšeg lidera te stranke i premijera Vlade – Nikole Gruevskog.

Pomenuti Zakon o upotrebi jezika na prvom glasanju usvojen je polovinom januara ove godine, no, šef države Đorđe Ivanov je odbio da potpiše ukaz o proglašenju kontroverznog akta, pa je vraćen na “popravnu” skupštinsku proceduru i glasanje.

Iz opozicione VMRO-DPMNE istrajavaju na stavu da je Zakon “protivustavan”, uz ponovljena politička upozorenja koja su gotovo identična onim koje je naveo i Ivanov u obrazloženju odluke da uskrati potpis na ukazu o proglašenju, da će dovesti do dubljih i po državu opasnih podela u društvu, “na štetu homogenizacije makedonske zajednice“.

Konačnim usvajanjem Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, ispunjen je jedan od presudnih uslova albanskih stranaka za podršku i ulazak u koalicionu Vladu premijera Zaeva.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/Večernje novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Gotovo: Albanski ozvaničen kao drugi službeni jezik u Makedoniji! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.