GROM UDARIO U PUTNIČKI AVION: Letelica se okrenula nosem ka zemlji i počela da propada brzinom od 158 stopa u sekundi

avion

Putnički avion u Škotskoj udarila je munja, nakon čega je spretnošću pilota u poslednjem trenutku izbegnuta tragedija, prenosi “Skaj njuz”.

Avion kompanije “Loganer” sa 30 putnika i tri člana posade bio je samo na trenutak od pada u Severno more, ali je pilot prisebnošću povratio kontrolu nad letelicom. Avion marke “sab 2000” leteo je iz Aberdina za Šetland, kada je naišao na snežnu oluju.

Pilot (42) je odlučio da obustavi sletanje kada je bio na udaljenosti od 11 kilometara od aerodroma u Samburgu na ostrvu Šetlandu, kada je avion udario grom, koji se zatim prešao preko cele dužine letelice, od nosa do repa.

Pilot i kopilot su pogrešno pretpostavili da je autopilot nakon toga bio isključen, pa su svim silama pokušavali da povrate kontrolu nad letelicom koja je počela naglo da gubi visinu.

 [adsenseyu4]

Kopilot je tada oglasio uzbunu, a pilot je pokušao da održi visinu aviona, ali je autopilot uporno ometao svaki njihov potez. Kada je letelica bila na 4.000 stopa, avion se iznenada okrenuo nosem ka zemlji i počeo da propada brzinom od 158 stopa u sekundi.

Na visini od 1.100 stopa, kada je posada imala na raspolaganju samo sedam sekundi da reaguje pre nego što avion dodirne površinu mora, oglasio se larm za podizanje, pilot je primenuo svu nagu na raspolaganju i letelica je konačno počela da se podiže.

U izveštaju koji je objavljen nakon nesreće navodi se da je posada najverovatnije mislila da je grom onesposobio autopilot. Avion je bezbedno sleteo u Aberdinu, sa samo manjom štetom.

 

NIko od putnika tom prilikom nije povređen, ali su mnogi bilo potreseni posle incidenta koji se desio 14. decembra.  – Bilo je veoma, veoma neprijatno. Za nekog ko se plaši letenja, to bi bila najgora noćna mora – rekla je putnica Šona Menson.

 

U izveštaju koji je objavljen nakon nesreće navodi se da je posada najverovatnije mislila da je grom onesposobio autopilot, jer su kontrole u jednom trenutku otkazale. Uprkos tome, autopilot je i dalje funkcionisao i sve vreme pokušavao da prizemlji avion prema unapred određenom planu letanja.

[adsenseyu1]

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "GROM UDARIO U PUTNIČKI AVION: Letelica se okrenula nosem ka zemlji i počela da propada brzinom od 158 stopa u sekundi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.