HAG: Generalu Zdravku Tolimiru doživotna za Srebrenicu (INFO)

Najnovija vest

Generalu Zdravku Tolimiru Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdio je kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici.

General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

PUTIN ZADOVOLJAN SRPSKOM VOJSKOM: Predsednik Rusije šalje avion ruske armije po GARDISTE iz Srbije! (INFO)

Žalbeno veće je potvrdilo nalaze sudskog veća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata – ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zaveru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

[adsenseyu4]

Žalbeno veće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprineo ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dve enklave.

Foto:Tanjug

Foto: Tanjug

Sudsko veće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo da jeTolimir bio član tzv zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i proterivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. Tolimir je uhapšen krajem maja 2007. godine.

Zdravko Tolimir nije jedini oficir VRS koji je zbog zločina u Srebrenici osuđen na najtežu kaznu. Doživotni zatvor prvostepenom presudom određen je i Ljubiši Beari, načelniku za bezbednost Glavnog štaba VRS, i Vujadinu Popoviću, bivšem potpukovniku Drinskog korpusa. Drago Nikolić, potporučnik Zvorničke brigade, osuđen je na 35 godina zatvora, a na istu kaznu pravosnažnom presudom osuđen je i nekadašnji komandant Drinskog korpusa Radisav Krstić.

Na višegodišnje kazne zatvora osuđeno je još desetak oficira VRS uključujući i one koji su priznali krivicu.

[adsenseyu1]

(b92)

Budite prvi sa komentarom na članku "HAG: Generalu Zdravku Tolimiru doživotna za Srebrenicu (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.