HAŠIM TAČI: “Na pregovaračkom stolu naći će se i pitanje granica”

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači potvrdio je učešće u nastavku dijaloga sa Beogradom, u nedelju u Briselu, i izjavio da će se na “pregovaračkom stolu naći i pitanje granica”.

Tači je, na konferenciji za novinare uoči nastavka dijaloga u Briselu, rekao da će biti teško da se sa “Srbijom postigne dogovor oko granice”, pa će stoga Priština, kako je najavio, tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO.

“Kosovo sa Srbijom nije imalo granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO. Nećemo dozvoliti da bude ugrožen nijedan milimetar teritorije Kosova”, rekao je Tači novinarima u Prištini.

Došlo je vreme, istakao je, za istorijski sporazum sa Srbijom, a cilj Prištine je da se u ovoj, “završnoj, finalnoj fazi”, dođe do pravno obavezujućeg sporazuma za “obe strane”.

“Uveren sam da je došlo vreme da se posle razgovora na jedan ili drugi način potpiše jedan istorijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će biti okončan bolan odnos stariji od 100 godina. Kosovo ne treba da se boji dijaloga, niti njegovog epiloga. Kao društvo imamo znanje, neophodnu organizaciju, preko pregovora i ispravnog puta za oslobođenje Kosova”, rekao je Tači.

U slučaju postizanja zakonski obavezujućeg sporazuma, prema Tačiju, uključene strane će dobiti evropsku perspektivu.

Skandalozno ćutanje: Tirana povezuje Sandžak i Ulcinj, a u Podgorici — muk

“Znam da nas čekaju teški razgovori. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma je nužno kako bi mi kao država postali deo UN i NATO. Kosovo će, kao i uvek, pa tako i u finalnoj fazi, imati podršku SAD koja je duboko zainteresovana za postizanje finalnog sporazuma, takođe i evropske države su zainteresovane za normalizaciju odnosa”, rekao je Tači.

On je ponovio poziv političkim partijama za formiranje sveobuhvatog tima, što će prema njegovim rečima, proces učiniti kredibilnijim i transparentnijim.

Siguran je, kaže, da će Kosovo da se predstavi na dostojanstven način, i da će izaći uspešno iz ovog procesa i dobiti evropsku perspektivu.

Prema njegovim rečima, “bitka sa Srbijom se ne odvija tako što se bojkotuju pregovori, već argumentima, da ih imamo na našoj strani”.

“Verujemo da će Kosovo biti deo OUN, da će biti obostranog priznanja Kosovo-Srbija, imamo siguran evro-atlantski put i postaćemo deo NATO. Počeli smo konsultacije sa civilnim društvom, sa medijima i sa svim ljudima dobre volje. Vi znate kakvu smo situaciju prošli sa Crnom Gorom, tri godine čekanja, a sa Srbijom imamo oko 400 kilometara granične linije, tako da treba zajedno da radimo na ovom pitanju”, kazao je predsednik privremenih kosovskih institucija.

“Granica Kosovo-Srbija nadilazi svaki interes bilo kog pojedinca, organizacije, političke partije ili medija. Formiraće se strateška grupa koja će dati svoja mišljenja, sa šefovima PG i biće velike uključenosti. Nemamo vremena za gubljenje. Strana koja odbija dijalog i evropske standarde, biće stagnirajuća strana i strana zamrzavanja evropskog puta”, kaže Tači.

Šojgu: Neprijatelj koji napadne Krim neće imati nikakve šanse

Tači, kome opozicija osporava legitimitet da vodi dijalog u Briselu s obzirom na to da nije dobio ovlašćenje parlamenta, tvrdi da ima ustavnu obavezu da predstavlja Kosovo i da ovaj dijalog vodi do kraja.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "HAŠIM TAČI: “Na pregovaračkom stolu naći će se i pitanje granica”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.