Hašim Tači: Vojska Kosova bez obzira na NATO i SAD

Intervju

foto: AP/Tanjug

Priština — Predsednk Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo, bez obzira na NATO i SAD, nastaviti da radi na promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je Predlog zakona o o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) kojim bi te snage kao funkciju imale i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonima koje je Kosovo izradilo i usvojilo “zajedno sa međunarodnom zajednicom”.

  [adsenseyu5]

Američka ambasada u Prištini upozorila je danas da će SAD preispitati bilateralnu saradnju ako vlasti u Prištini promene mandat BSK “bez ustavnog amandmana”, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da je uznemiren zbog predloga da se stvore oružane snage Kosova.

Tači je kazao da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od “ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji”.

“Ja sam i danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a kome sam jasno naglasio vrednosti, okvir i buduću viziju Bezbedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Kosovo”, rekao je Tači.

On je rekao da zahvaljuje “NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova”.

  [adsenseyu1]

“Ali isto tako želim da potenciram da je ovaj angažman u potpunosti koordinisan i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan sa međunarodnom zajednicom. Nije u pitanju jednostrano delovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto neće da se desi”, rekao je Tači.

Tači je dodao da je juče u telefonskom razgovoru od premijera Srbije Aleksandra Vučića “zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promena o Bezbednosnim snagama”.

“Ne možemo da postanemo deo NATO-a bez osnivanja vojske. Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda. Sada smo sada prinuđeni da nastavimo sa planom B, izmenom zakona, što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova”, rekao je Tači.

(Skandalozno.rs. Izvor: B92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim Tači: Vojska Kosova bez obzira na NATO i SAD"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.