Hašim TAČI: Zaustavite VOZ na putu ka Kosovskoj Mitrovici!

Intervju

foto: AP/Tanjug

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je nadležne institucije u Prištini da zakonskim merama zaustave voz koji je danas ka Kosovskoj Mitrovici krenuo iz Beograda zbog, kako je naveo, neprihvatljivog nacionalističkog obeležja koje je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Tači je, kako prenose prištinski mediji, naveo da su u tom vozu i zvaničnici Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo.

[adsenseyu5]

“Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i robe. Međutim, ulazak voza sa nacionalističkim parolama iz Srbije, koje su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova je potpuno neprihvatljiv. U tom vozu ima i putnika i visokih zvaničnika Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo prema procedurama na snazi”, rekao je Tači.

Kosovski predsednik ističe da svemu ilegalnom što dovodi u pitanje državni suverenitet Kosova, treba stati na put.

“Ovaj voz je nova provokacija i vlasti na Kosovu treba da preduzmu potrebne mere da ga hitno zaustave”, rekao je Tači.

Sa beogradske železničke stanice jutros je krenula probna vozna linija do Kosovske Mitrovice. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da bi zaustavljanje te kompozicije značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja. Đurić je podsetio da linija Kraljevo – Kosovska Mitrovica već dugo funkcioniše, da je ovo samo njen produžetak i da ne zna zbog čega bi to trebalo da bude problem.

[adsenseyu1]

Dolazak voza u Mitrovicu očekuje se večeras oko 19 sati. Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Kosovska ministarka Edita Tahiri juče je od EU zatražila da zabrani ulazak voza na Kosovo jer, kako je ocenila, Beograd time destabilizuje Kosovo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hašim TAČI: Zaustavite VOZ na putu ka Kosovskoj Mitrovici!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.