HRVATI SE NALJUTILI: Kolinda otišla u SAD da se žali na rad Haškog suda!

O presudi Šešelju...

foto: Rojters

Hrvatska predsednica otputovala je u višednevnu posetu SAD, gde će, između ostalog, u sredu prisustvovati sedici SB UN i govoriti o radu Haškog tribunala.

Taj sud je, podsetimo, doneo konačnu optužujuću presudu za šestoricu Hrvata u BiH, a tokom izricanja presude jedan od osumnjičenih Slobodan Praljak, se ubio.

Za hrvatski državni vrh optužujuća haška presuda nekadašnjim liderima samoproglašene republike Herceg Bosne, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, neprihvatljiva je i najavljeno je njeno osporavanje i pred Savetom bezbednosti UN.

[adsenseyu5]

– Hrvatska smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine – rekao je premijer Andrej Plenković u svom prvom obraćanju nakon izricanja presude.

Sutradan se oglasila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši da se u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, da Hrvatska nije bila agresor, već da je najviše učinila za opstanak celovite BiH.

Ivica Dačić: Treba suditi onima koji su 1999. naredili i izveli bombardovanje Srbije

– Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga – rekla je hrvatska predsednica i dodala da je Hrvatska uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država.

Hrvatska, kazala je, na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

– Niko drugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu istoriju – poručila je predsednica.

Te izjave hrvatskih čelniika začudile su svetske medije, a portal Index. hr podseća da to nije prvi put da državni vrh, kako navodi, “zanesen lažnim i opasnim folklorom, lažno tumači hrvatsku istoriju”.

Portal, naime, ukazuje da zvanični dokument Ujedinjenih nacija pokazuje da ipak nije istina “da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina, kako to, kako se navodi, tvrdi Plenković.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici: Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije

Takođe, pokazuje i da, bez obzira šta kaže premijer Plenković, državni vrh u tim ratnim događanjima ipak jeste bio povezan s onim “činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine”.

Pokazuje i da Hrvatska ipak nije “najviše učinila za opstanak celovite BiH”, kako tvrdi predsednica, navodi Index.

[adsenseyu1]

Podseća se, naime, da je 3. februara 1994. održana je 333. sednica Saveta bezbedosti UN na temu “Situacija u Bosni i Hercegovini”, te da je tadašnji predsednik tog saveta izjavio, izmedju ostalog, da Savet bezbednosti oštro osuđuje Hrvatsku zbog “ozbiljnih neprijateljskih dela protiv členice UN, što predstavlja kršenje medjunarodnog prava, Povelje UN i bitnih odluka Saveta bezbbednosti, posebno Rezoluciju 752 iz 1992. kojom se zahtevao hitni prekid svih oblika uplitanja i puno poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

– Savet bezednosti zahteva da Republika Hrvatska smesta povuče sve elemente Hrvatske vojske (HV), kao i vojnu opremu, te da potpuno poštuje teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine – navodi se u izjavi kojom se traži i da SB još jednom potvrdjuje suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te ne prihvata i osudjuje prisvajanje teritorija silom ili ‘etničkim čišćenjem’, ko god ga počinio

(Skandalozno.rs/Pravda.rs/Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "HRVATI SE NALJUTILI: Kolinda otišla u SAD da se žali na rad Haškog suda!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.