Incident u LAJKOVCU: Ekipe Sektora za vanredne situacije Kolubarskog okruga su na licu mesta

Incident

foto-ilustracija: pixabay.com

Amonijak koji curi iz ventila u postrojenju hladnjače firme “Fruvela” u Lajkovcu, preti da napravi ekološki incident.

Trenutno se, kako pišu Večernje novosti, na licu mesta nalaze ekipe Sektora za vanredne situacije Kolubarskog okruga i vatrogasci koji dežuraju.

Nadležni ipak ističu da koncentracije amonijaka nisu visoke, te da okolini i varošici ne preti nikakva opasnost.

Aleksandar Brkić, vlasnik firme “Fruvela” kaže da se u postrojenjima hladnjače nalazi oko 10 tona amonijaka.

[adsenseyu5]

– U toku je angažovanje specijalizovane firme koja će amonijak da istoči iz sistema, čime će biti otklonjena opasnost od eventualnog ekološkog incidenta. Hladnjača ne radi, jer je zbog duga u novembru prošle godine isključena struja. Neprekidno pratimo koncentraciju amonijaka i utvrđeno je da su u mašinskom odeljenju, gde se nalazi ventil koji propušta, koncentracija pet puta veća od dozvoljene – kaže Branko Ivanović, koordinator za vanredne situacije Opštine Lajkovac.

foto: fruvela.com

Amonijak se neutrališe vodom, tako da njegova koncentracija u vazduhu ne prelazi dozvoljenu granicu.

I Opština Lajkovac nastoji da se što pre angažuje specijalizovana firma koja će da iz sistema hladnjače istoči amonijak, kako bi se izbegla eventualni vanredni događaji. I nadležni iz Zavoda za javno zdravlje kontrolišu nivo amonijaka, postavljeni su specijalni uređaji koji mere koncentraciju.

[adsenseyu5]

Inače, tečni amonijak može da izazove jake opekotine, nadraživanje kože, posebno ako je vlažna. Takođe, može da uzrokuje trajna oštećenja očiju, čiji je potpun rezultat vidljiv tek nakon nekoliko dana.

U slučaju da dođe do gutanja amonijaka, odmah nastaje nagrizanje i oštećenje želudačno – crevnih organa.

Češće izlaganje koncentracijama koje su veće od maksimalno dopuštenih, može da uzrokuje hronične nadražaje očiju, sluznica nosa i gornjih disajnih puteva.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Incident u LAJKOVCU: Ekipe Sektora za vanredne situacije Kolubarskog okruga su na licu mesta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.