IRINEJ: Reputacija Vartolomeja je pod znakom pitanja

patrijarh

Patrijarh Irinej – foto: Beta

Jednostranom odlukom o davanju tomosa o autokefalnosti “nove crkve” u Ukrajini, carigradski patrijarh Vartolomej je doveo u pitanje svoju reputaciju i ugled svoje crkve, jer takve probleme treba da rešavaju sve lokalne crkve, rekao je srpski patrijarh Irinej.

“Ono (pitanje crkve u Ukrajini – prim. red.) može da se reši i pomogne ukrajinskom narodu, ako se sazove sastanak predstavnika lokalnih crkava, kako bismo zajedno mogli da pogledamo stanje crkve u Ukrajini. Nažalost, on je to uzeo za pravo da to odluči “, rekao je poglavar SPC u božićnom intervjuu na televizijskom kanalu TV Hram.

Prema njegovim riječima, pravi razlozi za davanje autokefalnosti Ukrajini “nisu kanonske prirode, već političke prirode i želja jednog dela moćnog sveta da se okupiranjem Ukrajine približe Rusiji i dobiju nadzor nad tom zemljom i Moskvom”.

“Carigradski patrijarh se ni sa kim nije konsultovao, ali je verovatno, po dogovoru sa drugim silama ovog sveta, pokušao da reši ovo pitanje i, kao što vidimo, rešeno na najgrozniji način. Na taj način, koji je legalizovao i nastavio novi raskol u Ukrajini – primetio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, ranije pristalice autokefalnosti u Ukrajini bile su grupa raskolnika, lišenih dostojanstva, koju je sam vaseljenski patrijarh u to vreme prepoznao, ali “sada je prekoračio nekoliko kanonskih pitanja i problema i odlučio da im da autokefalnost”.

Irinej je rekao da je vaseljenski patrijarh takvim pstupkom naškodio svom ugledu i ugledu Vaseljenske patrijaršije.

Patrijarh Irinej je istakao da je dalji razvoj situacije u Ukrajini prilika za razmatranje od strane svih drugih autokefalnih i autonomnih crkava, srpska crkva takođe radi na formulisanju svoje pozicije.

Šta piše u tajnim američkim papirima o F-16 za Hrvate

“Ukrajinska crkva bila je deo ruske crkve, dobila je autonomiju, još uvek postoji u Ukrajini i ima preko 90 eparhija i episkopa, većina stanovništva je ostala verna njoj i tradiciji odnosa između ukrajinske i ruske crkve”, precizirao je on.

Prema rečima patrijarha, druge lokalne crkve će, na ovaj ili onaj način, doći na određenog stava nakon nedavnih događaja.

“Nema potrebe mnogo razmišljati – ako isključimo politiku, kanonski trenutak je jasan”, ponovio je Irenej.

(Skandalozno.rs/Izvor: pravda)

Budite prvi sa komentarom na članku "IRINEJ: Reputacija Vartolomeja je pod znakom pitanja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.