ISPLATA: Da li ste i vi dobili na račun 2.100 dinara?

Ilustracija

foto: YouTube

Ukoliko šest godina niste podizali dividende za besplante akcije, zaradili ste nešto malo više od 2.100 dinara, koji vas čekaju na računu u “Pošti”.

– Poslednje dividende, koje sleduju građanima, isplaćene su u septembru i to za NIS, Aerodrom “Nikola Tesla” i Telekom. Besplatne akcije za Telekom podeljene su građanima još 2012. godine, ali iz nekog razloga država građanima ne odobrava da trguju sa njima, ali dividende za Telekom od 2014. godine redovno se isplaćuju – objašnjava broker Nenad Gujaničić.

[adsenseyu5]

Po Zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NIS-a i jednu akciju “Aerodroma”. Trenutna vrednost akcija na beogradskoj berzi za NIS iznosi 635 dinara, a za Aerodrom “Nikola Tesla” 1.100 dinara, pa tako onim građanima, koji ih nisu prodali, akcije vrede 4.275 dinara.

Oko 4,8 miliona građana Srbije dobilo je 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra (fond u koji se slivao novac od privatizacija). Ovaj novac država je tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi “NIS” i Aerodroma “Nikola Tesla”.

Pored besplatnih akcija, kompanije NIS i “Aerodrom” su u proteklih nekoliko godina isplaćivale i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose ukupno oko 1.150 dinara. Dividende isplaćuje i “Telekom Srbija”, od koga svaki građanin ima po 31 akciju. Od 2014. do danas po tom osnovu na njihovim računima nalazi se još oko 996 dinara.

[adsenseyu1]

Procedura podizanja novca sa računa u “Pošti” nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana.

Ukoliko se neko odluči da akcijama NIS-a i “Aerodroma Beograd” trguje na berzi, proceduru takođe može pokrenuti na istom mestu.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "ISPLATA: Da li ste i vi dobili na račun 2.100 dinara?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.