Ispod ruševina HRAMA pronađen LAVIRINT tunela, pun predmeta starih 3.000 godina – VIDEO

Blago

foto: Printscreen YouTube

Kada je oslobođen istočni Mosul, otkrili su lavirint tunela ispod ruševina hrama, koji su džihadisti digli u vazduh u julu 2014. godine.

Neverovatan snimak pokazuju tunele, koji su još uvek ispunjeni predmetima koji datiraju od pre skoro 3.000 godina.

[adsenseyu5]

“Bojimo se da u nekom trenutku ne dođe do kolapsa. Urušavanja u tunelu se dešavaju svaki dan” rekla je Laila Saliha koja je zadužena za antikvitete pokrajine Nineveh. Mošti datiraju iz asirskog perioda, a dolaze iz palate kralja Asarhadona, koji je vladao od 681-669 pre nove ere.

foto: Printskrin/Jutjub

“Ovo nalazište je veoma važno, uči nas o asirskoj umetnosti. U principu, njihove skulpture prikazuju profil ljudi”, dodala je Laila. Ona je rekla da ISIS nije bio u stanju da uništi sva blaga, jer se brdo moglo srušiti na njih. Ali teroristička grupa opljačkala je i manje predmete, kao što su drevne grnčarije.

foto: Printskrin/Jutjub

Iračke vlasti su pronašle 107 predmeta od keramike u kući istočno od Mosula. Predmeti su u dobrom stanju i najverovatnije su ukradeni iz tunela Nabi Iunus.

[adsenseyu1]

“Više od 700 arheoloških predmeta se prodaje na crnom tržištu”, rekao je Salim Kalaf. Grupa džihadista je sprovela kampanju uništenja arheoloških blaga na teritoriji koju su zauzeli u Iraku i Siriji.

foto: Printskrin/Jutjub

Mnoge šokantne scene su snimljene, kao što je uništavanje grada Nimrud, koji je osnovan pre nove ere 13. veka.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ispod ruševina HRAMA pronađen LAVIRINT tunela, pun predmeta starih 3.000 godina – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.