ISTEKAO ROK: Evropska unija uvodi vize građanima SAD?!

EU uvodi vize?

Sjedinjene Američke Države moraće hitno da ukinu vize za sve državljane Evropske unije ili će EU morati da odgovori protivmerama i da uvede vize za ulazak američkih državljana u EU.

Kako god zvuči ovakva konstatacija, ona je teoretski moguća jer Vašington nije u roku od 24 meseca pozitivno odgovorio na zahtev EU za puni reciprocitet, što bi značilo ukidanje viza i za državljane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunije i Kipra.

Evropska komisija juče je “po službenoj dužnosti” raspravljala i usvojila “političku komunikaciju” o viznom reciprocitetu sa SAD, Kanadom i Brunejem. Te države nisu sasvim ispunile uslove reciprociteta, što znači da svi građani EU, bez obzira iz koje članice bili, moraju imati mogućnost ulaska bez viza u te države čiji državljani mogu bez viza u EU.

Ovo je princip zajedničke vizne politike EU.

Prema tom načelu, ako se u roku od 24 meseca ne koriguje nepostojanje reciprociteta, EU može suspendovati viznu liberalizaciju za državljane tih država. To bi čak moglo ići i po principu automatizma ako se tome ne protivi Savet kvalifikovanom većinom ili Evropski parlament.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

“Bilo kakva takva odluka mora uzeti u obzir posledice suspenzije za spoljne odnose EU i država članica”, navodi se u saopštenju EK.

Kako je upravo 12. aprila istekao rok SAD, Kanadi i Bruneju, EK je pozvala Savet i Evropski parlament da “hitno pokrene raspravu i zauzme stav o najprikladnijem odgovoru”. EK bi to trebalo da javi do 12. juna, kad bi uvođenje viza moglo stupiti na snagu.

U EU, međutim, priznaju da bi mogući “vizni rat”, koliko god bio izazvan principima, bio ravan katastrofi. Posledice bi bile nekoliko milijardi evra. Ne samo da bi to uticalo na političke odnose sa SAD, nego i na poslovnu saradnju i turističku industriju.

Upravo da bi pomogli turizmu, u EU su tokom poslednjih godinu dana ukinuli vize za desetine država. Američki turisti ključni su u državama poput Italije, Francuske, Španije, Grčke, Austrije, Češke i drugih članica EU. Bilo bi zato veliko iznenađenje da EU Amerikancima uvede vize, i to u vreme kada bi, po sporazumu, trebalo da ukine vize za turske državljane.

“Svi građani EU s pravom očekuju putovanje bez viza u bilo koju državu čiji državljani mogu u EU bez viza”, rekao je poverenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos i dodao da će se tražiti “uravnoteženo rešenje”.

(jutarnji.hr, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "ISTEKAO ROK: Evropska unija uvodi vize građanima SAD?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.