ISTORIJSKA PRESUDA: Dozvoljena promena pola PETOGODIŠNJAKU

Advertisement

Foto ilustracija: pixabay

Foto ilustracija: pixabay

Petogodišnji dečak iz Australije rođen genetski kao muško će rasti kao sterilisana devojčica nakon što je sud odobrio hirurški zahvat

Dete, poznato samo kao Karla, se identifikuje kao devojčica, ali nema ženske reproduktivne organe, pokazuju dokumenti porodičnog suda. Sud je odobrio zahtev Karlinih roditelja da hirurski ukloni muške genitalije

[adsenseyu5]

Ljudi s kombinovanim karakteristikama oba pola se nazivaju interseks osobama.

Kada je Karla navršila pet godina, njeni roditelji su želeli da budu načisto da li im je potrebna dozvola suda za kompleksnu i nepovratnu operaciju. Porodični sud je utvrdio da je Karla rođena s naznakama ženskih genitalija i da je pokazala “tipično žensko ponašanja” koje je uključivalo i to da nije nikada želela da joj se obraćaju kao dečaku i da je više volela “igračke, odeću i aktivnosti za devojčice”.

Medicinski eksperti su svedočili da će operacija odagnati rizik da se kod Karle razviju tumori i da nije sigurno da će u budućnosti moći da ima decu. Operacija bi trebalo da bude obavljena pre puberteta, naveli su.

Sud je utvrdio da roditeljima nije potrebna dozvola da bi organizovali operaciju. Odluka je doneta u januaru, ali je tek sada postala dostupna javnosti, tvrde australijski mediji.

– Smatram da je predloženi medicinski tretman terapeutski kao početak neophodnog tretiranja genetskog poremećaja koji, ukoliko ne bude tretiran, može ugroziti psihičko i emotivno zdravlje deteta – rekao je Kolin Forest, sudija na porodičnom sudu.

[adsenseyu1]

Neki smatraju da bi trebalo preispitati etičnost nepovratnih hirurških zahvata zbog kompleksnosti pitanja rodnog identiteta. Jedan od aktivista koji se bavi interseksualnim osobama, Morgan Karpenter, smatra da bi takva deca, kada porastu sama trebalo da odluče o svom rodnom identitetu.

(Skandalozno.rs /Izvor:N.D.,Blic.rs)

[adsenseyu2]

 

Budite prvi sa komentarom na članku "ISTORIJSKA PRESUDA: Dozvoljena promena pola PETOGODIŠNJAKU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.