IVICA DAČIĆ: Ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi ko je priznao Kosovo

Intervju

Ivica Dačić – foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Od vremena Kostarike koja je priznala Kosovo istog dana kada je Priština samoproglasila nezavisnost, usledio je prvo talac priznavanja, zatim zastoja, a sada se talas povlači.

O broju zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, Beograd i Priština imaju različitu evidenciju.

Povučena priznanja

Na listi zemalja koje su povukle priznanje je 13 država, a među njima su, prema tvrdnji srpskih zvaničnika, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska ostrva, sada i Palau. U Beogradu se očekuje da će još nekoliko zemalja, narednih dana, povući odluku o priznanju Kosova.

Dok Priština tvrdi da je Kosovo priznalo 116 zemalja članice, u Beogradu se polazi od toga da je to učinio daleko manji broj.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi koji je broj zemalja koje su priznale Kosovo i da je spisak od 116, koji predstavlja Priština, lažan.

Prema Beogradu, na spisku Prištine se nalaze zemlje koje nikada nisu donele odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, kao i one koje su suspendovale raniju odluku.

Procena je srpskih zvaničnika da je najviše 101 zemlja, među kojima su i pojedine države čiji stav nije jasno iznet, priznalo Kosovo.

Hašim Tači: Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča će biti deo “republike Kosova”

S tim u vezi je Beograd od zemalja koje imaju nejasan stav s tim u vezi tražio objašnjenje.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, Milovan Drecun, procenjuje da se nalazimo sada na 96 zemalja koje su priznale Kosovo, što je ispod polovine članica UN, koje broje 193 države sveta.

Vučić: Kakva razmena, neka Tači prvo reši takse

Beograd je, lobiranjem, u proteklih skoro dve godine, uspeo da izdejstvuje povlačenje priznanja od pojedinih država, a prva je zemlja je bila Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Kosovo je 17. februara 2008.jednostrano proglasilo nezavisnost, a posle promptne odluke Kostarike samoproglašenu državu su priznali Avganistan, SAD, Francuska, Velika Britanija, Albanija i Turska.

EU, koja je održala sastanak 18.februara 2008.na temu priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, nije uspela da postigne dogovor, te su zemlje članice pojedinačno donosile svoju odluku s tim u vezi.

Dačić: Predsednik Palaua u Beogradu, pa zaključite sami

Pet zemalja – Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčkanisu priznale Kosovo.

Što se velikih zemalja tiče, Kosovo nisu htele da priznaju i kategorično su protiv jednostrano proglašene samostalnosti Rusija, Kina, Indija, Brazil, Alžir, Irani Venecuela.

Hašim Tači: Evo kad ćemo otvoriti ambasadu u Moskvi

Diplomatska akcija Srbije na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je ljutila Prištinu od početka, a talas uspeha i povlačenja priznanja dovela je do skandaloznog uvođenja taksi na srpsku robu.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "IVICA DAČIĆ: Ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi ko je priznao Kosovo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.